Rodut

Veriripuli

Suomenpystykorvilla on jo 1990-luvun lopulta asti todettu lämpiminä syyskesinä esiintyvää voimakasta veriripulia, mutta muunkin rotuisilla tautia on tavattu. Elo- syyskuu on tähänastisen seurannan perusteella veriripulin esiintymisaikaa. Sairastuneiden suomenpystykorvien määrä on vaihdellut vuosittain muutamasta yksilöstä pariinkymmeneen yksilöön.


Ripulin aiheuttaja ei ole vielä selvillä, mutta vaikuttaa siltä, että koirat menehtyvät anafylaktiseen shokkiin eli erittäin voimakkaaseen äkilliseen allergiseen reaktioon. Ripuli ei todennäköisesti ole tarttuva. Oireilu alkaa oksentelulla, jota pian seuraa veriripuli. Tärkeintä on erottaa tappava ripuli tavanomaisesta ripuloinnista.

Veriripulinhoito vaatii anafylaktisen shokin hoitoa, esimerkiksi nesteytystä, adrenaliinia ja kortisonia. Menehtyneet koirat ovat kuolleet nopeasti, vain noin vuorokauden kuluttua oireiden alkamisesta ja siksi koira on oireiden ilmaannuttua saatava nopeasti eläinlääkärin hoitoon.

Muistilista jos koira sairastuu

  1. Pyydä eläinlääkäriä hoitamaan äkisti sairastunutta ripuloivaa koiraa normaalin ripulihoidon lisäksi anafylaktisena shokki-potilaana (Anafylaktinen shokki = hengenvaarallisen raju allerginen reaktio).
tvporn.cc