Rodut

Pentujen kehitys

Vastasyntyneet pennut ovat sokeita ja kuuroja ja liikkuvat ryömimällä emäänsä kohti. Pentu tarvitsee selvitäkseen emänsä lämpöä ja ravintoa. Pentu ei osaa virtsata eikä ulostaa. Emo saa ne virtsaamaan ja ulostamaan nuolemalla niitä. Jatkuvasti huutava pentu voi olla kylmettynyt, nälkäinen tai täynnä virtsaa tai ulostetta! Pentua voi auttaa virtsaamaan ja ulostamaan pyyhkimällä pennun alapäätä kostutetulla pyyhkeellä, jos emo on laiminlyönyt pennun hoidon.

Silmät ja korvakäytävät pysyvät kiinni parin ensimmäisen elinviikon ajan. Kolmannella viikolla aistit kehittyvät nopeasti, ensin avautuvat silmät. Kolmannella viikolla pennut myös nousevat jaloilleen ja alkavat kävellä.

Sosiaalistumisen kausi alkaa neljännellä viikolla. Pennut liikkuvat yhä enemmän ja ketterämmin sekä alkavat leikkiä keskenään. Aluksi pennut totutetaan perheen muihin ihmisiin ja vähitellen myös muihin koiriin. Jo kasvattajan luona on tärkeää totuttaa pentu monenlaisiin ärsykkeisiin, ääniin, käsittelyyn, eri-ikäisiin ihmisiin, autoiluun ja ulkona olemiseen. Aika, jonka nartut viettävät pentujen luona, vaihtelee ja monet nartut jakavat mielellään kasvatusvastuuta perheen muiden koirien kanssa. Sosiaalistuminen jatkuu aina 14. viikolle asti.

Maitohampaat alkavat puhjeta noin neljännellä viikolla. Joillekin herkille nartuille on vaikeaa, kun hampaat nipistelevät imiessä. Useimmat kuitenkin imettävät tunnollisesti. Pennut totutetaan vähitellen myös kiinteän ruoan syömiseen. Aluksi voi antaa raakaa jauhelihaa pieninä, kädenlämpöisinä palloina. Sitten siirrytään vähitellen hyvin liuotetun pentumuonan antamiseen. Aluksi penturuoka kannattaa sekoittaa jauhelihaan ja määrät ovat aluksi hyvin pieniä. Määrää lisätään vähitellen ruokapussin ohjeiden mukaan. Kiinteää ruokaa annetaan 4 kertaa päivässä. Samalla narttu vähentää imettämistä. Kiinteän ruokinnan alkaessa narttu lakkaa syömästä pentujen ulosteita.

Narttu ja pennut saavat sisäloishäädöt (Axilur, Canex) , kun pennut ovat 2-3 viikon, 5 viikon ja 7 viikon ikäisiä. Jos pentujen ulosteissa näkyy runsaasti kuolleita suolinkaisia, kannattaa madottaa pennut viikoittain.

tvporn.cc