Rodut

Näyttelyt

Koiranäyttelyt voivat olla mukava harrastusmuoto myös metsästyspystykorvan kanssa puuhailevalle! Siellä tapaa vanhoja tuttuja ja uusia koiraharrastajia eri puolilta Suomea. Varsinkin SPJ:n päänäyttelyssä maaliskuussa ”Talvipäivillä”, joka kiertää vuosittain maamme eri puolilla sekä Kuopion perinteisillä ”Jalostuspäivillä” tammikuussa, ei tuttuihin voi olla törmäämättä!

Koiranäyttelyn ei tarvitse olla tiukkapipoista kilpailua, jossa vain oma menestys merkitsee, vaan se tulisi voidakin kokea yhteisenä hauskana tapahtumana, josta päällimmäiseksi muistoksi jää hyvä mieli ja kipinä ilmoittautua pian uudestaan! Näyttelystä voi tehdä hauskan tapahtuman myös koiralle, ja useat meistä ovatkin nähneet veteraanikehissä ylväästi liikkuvia ryhdikkäitä vanhoja koiria joista näkee kilometrin päähän että ne nauttivat olostaan kun ne pääsevät kehänauhan sisäpuolelle!

Jokainen koiraharrastaja on ainakin kuullut koiranäyttelyistä, mutta moni ei uskalla mukaan edes sitä ensimmäistä kertaa, koska ajattelee, että ”ei kai meidän Peni mikään näyttelykoira ole”, ”kaikki muut ovat niin hienoja, meidän Musti on vaan tällainen tavallinen mettäkoira”. Mutta kun se tavallinen, terve Musti tai Peni kammataan ja tarvittaessa vaikka vielä pestäänkin, niin siitä usein kuoriutuu aivan hyvä rotunsa edustaja, jota kyllä kehtaa ja kannattaa näyttää muillekin.

Koiraa kannattaisi käyttää edes muutaman kerran näyttelyssä, jotta kuulisi siitä useamman kuin yhden ulkomuototuomarin mielipiteen, oman mielipiteen lisäksi. Näyttelyistä saadaan myös hyödyllistä tietoa jalostuksen piiriin. Vaikka tuomarien mieltymykset voivat hieman vaihdella pikkuasioissa, tulee tuomarin antamaan arvosteluun voida luottaa. Mikäli tuomarit huomauttavat koiran jostain isommasta viasta, kannattaa vakavasti harkita koiran jättämistä käyttämättä jalostukseen.

Metsästyspystykorva saa osallistua linnun- tai hirvenhaukkukokeeseen täytettyään 9 kuukautta. Avoimessa luokassa ei näyttelytulosta vielä tarvita, mutta kun AVO 1 on haukuttuna, niin voittajaluokkaa ei ole asiaa ennenkuin koira on palkittu näyttelyssä. Palkitseminen tarkoittaa sitä, että koira saa yli 9 kk:n iässä virallisessa koiranäyttelyssä laatuarvostelusta erinomaisen (ERI), erittäin hyvän (EH), hyvän (H) tai vähintään tyydyttävän (T) arvion.

Arvokisaan vähintään ”HYVÄ” 15-kuisena

Jos koira osoittautuu niin lahjakkaaksi riistankäsittelijäksi, että herää haave osallistua sen kanssa johonkin arvokisaan, on nuorena hankittu näyttelytulos syytä päivittää. Arvo-otteluihin päästäkseen koiran on usein pitänyt saada vähintään HYVÄ (H) sen täytettyä 15 kk. Tällöin ei ammoin alle 15-kuisena hankittu palkinto enää riitä – ei se parempikaan. Sama sääntö pätee silloin, kun koiralle anotaan käyttövalion arvoa.

Miten valmistaudun näyttelyyn

Ennen kuin viet oman koirasi näyttelyyn, on hyvä käydä katsomassa, miten rotu esitetään ja miten näyttelyssä toimitaan. Useat paikalliset yhdistykset ja koirakerhot järjestävät ohjattua näyttelyharjoittelua jäsenilleen ainakin silloin tällöin. Neuvoja kannattaa kysyä kokeneemmilta näyttelyssä kävijöiltä, jotka yleensä auttavat aloittelijoita varauksetta. Koirasi kasvattaja on yleensä aina valmis auttamaan ja tarvittaessa voi myös esittää koiraa, mikäli et itse uskaltaudu kehään aivan ensimmäisillä kerroilla.

Koiralle on hyvä opettaa muutamia jo peruskoulutuksen kuuluvia asioita, ennen kuin se viedään näyttelyyn: näyttelyssä koiran tulee antaa kosketella itseään, seistä rauhassa paikallaan ja seurata vetämättä vasemmalla puolella tasaisesti ravaten – hyppimättä! Koira ei saa reagoida aggressiivisesti vieraaseen eikä se saa myöskään olla liian arka. Totuta koirasi kosketteluun jo aivan pienestä pennusta saakka. Pyydä vierailijoita katsomaan koiraltasi hampaat ja koskettelemaan sen selkää ja takapäätä.

Pidä koirasi hyvässä kunnossa. Hyvät lihakset ja hyvä turkki luovat hyvän vaikutelman. Ravauta koiraasi ainakin silloin tällöin pyöräillen, jotta koiran askel pitenee ja se oppi juoksemaan lennokkaammin.

Siisti koirasi kunkin rodun mukaisesti. Koira voi tarvita pesun, hyvissä ajoin, ei näyttelypäivän aamuna. Puhdista myös koiran silmät ja korvat sekä leikkaa kynnet. Näyttelyyn osallistuvalla koiralla tulee myös olla voimassaolevat rokotukset ja sen tulee olla tunnistusmerkitty joko mikrosirulla tai tatuoinnilla.

Näyttelyluokat

Koira voi kasvattajaluokkaa lukuun ottamatta kilpailla vain yhdessä laatuarvosteluluokassa, joka ilmoittajalla on mahdollisuus valita sääntöjen mukaan. Koira kilpailee näyttelyssä siinä luokassa, johon sen ikä edellyttää. Poikkeuksena ovat käyttö-, valio- ja kasvattajaluokat. Säännöissä on valinnanvaraa, mihin luokkaan koiran ilmoittaa, sillä ikärajat ovat osittain päällekkäiset eri luokissa. Koiran tulee olla täyttänyt luokkaan vaadittu ikä viimeistään näyttelyn alkua edeltävänä päivänä.

Näyttelyssä arvostellaan aina ensiksi ko. rodun pennut. Sen jälkeen kehään menevät urokset ja sitten nartut.

Pentuluokka on epävirallinen ja se järjestetään vain, jos näyttelytoimikunta niin haluaa. Erikoisnäyttelyissä voidaan järjestää myös 5-7 kk vanhoille pennuille oma luokkansa. Pentuluokassakin koira saa kirjallisen arvostelun ja neljä parasta sijoitetaan paremmuusjärjestykseen. Tuomari voi jakaa kunniapalkinnon (KP, lila nauha) niin monelle pennulle kuin katsoo niiden ansaitsevan. Urospentujen parhaaksi valittu pentu kilpailee parasta narttupentua vastaan rotunsa parhaan pennun tittelistä. Best in Show pentu -kilpailu voidaan järjestää vain erikoisnäyttelyissä.

  • JUN – junioriluokka 9 kk – alle 18 kk
  • NUO – nuorten luokka 15 kk – alle 24 kk
  • AVO – avoin luokka 15 kk – ei yläikärajaa
  • KÄY- käyttöluokka, 15 kk – ei yläikärajaaJotta koiran voi ilmoittaa KÄYTTÖ-luokkaan, sillä tulee olla vähintään käyttökoetulos, AVO3.SPJ:n roduilla karhukoira, suomenpystykorva ja pohjanpystykorvalla Suomen muotovalioon oikeuttavat koetulosvaatimukset ovat : Linnunhaukkukokeen (LINT) tulos joko 1 x AVO 1 tai 2 x AVO 2 tai hirvenhaukkukokeen (HIRV) tulos 1 x HIRV -AVO 1 tai 2 x HIRV-AVO 2.Nämä tulokset tulee ehdottomasti kirjoittaa ilmoittautumislomakkeeseen, jos haluaa koiransa osallistuvan KÄY-luokkaan!
  • VAL- valioluokka, muotovaliot – ei yläikärajaa
  • VET – veteraaniluokka, 8 v täyttäneet

KAS – kasvattajaluokka (saman kasvattajan 4 kasvattia).Kasvattajaluokkaan koirat ilmoittaa kasvattaja niin halutessaan. Osallistuvien koirien on saatava kyseisessä näyttelyssä vähintään laatumaininta erinomainen, jotta ne voivat osallistua kasvattajaluokkaan.Valioluokka on tarkoitettu koirille, jotka ovat jonkin FCI:n (= kansainvälisen kennelliiton) tunnustaman kenneljärjestön tai kansainvälisiä muotovalioita. Suomen muotovalio on ilmoitettava aina valioluokkaan, ellei koiralla ole oikeutta osallistua käyttö- tai veteraaniluokkaan.

Näyttelyssä

Kun ilmoittautumisesi on hyväksytty, näyttelyn järjestäjä lähettää sinulle kilpailunumerosi, ajo-ohjeet näyttelypaikalle ja näyttelyn aikataulun noin viikkoa ennen näyttelyä. Yleensä sinun tulee olla näyttelypaikalla vähintään tunti ennen luokkasi arvioitua alkamisaikaa. Näyttelyyn ilmoitetun koiran kanssa pääsee näyttelypaikalle ilmaiseksi yksi henkilö. Näyttelypaikalta voit ostaa näyttelyluettelon, josta näet tiedot eri luokkiin osallistuvista koirista.Muistathan ulkoiluttaa koirasi hyvin ennen näyttelypaikalle tuloa sekä riittävän usein näyttelyn aikana, jotta se ei tee tarpeitaan näyttelykehään. Kunnon lenkki myös rauhoittaa sinua itseäsi, eikä jännityksesi tartu koiraan niin helposti. Pidä kuitenkin huoli, ettet myöhästy arvostelusta. Arvostelusta myöhästynyt koira voi saada ainoastaan laatuarvostelun. Mikäli syystä tai toisesta myöhästyt arvostelusta, ei sinulla ole oikeutta vaatia ilmoittautumismaksua takaisin.

Koiran esittäminen

Koira esitetään tuomarille ensin liikkeessä ja sitten se sijoitetaan sivuittain seisomaan tuomarin eteen, muutaman metrin päähän tuomarista. Muista, ettei sinun tarvitse jännittää; keskity koiraasi, sillä niin tuomari kuin yleisökin katsoo juuri koiraasi, ei sinua. Hyvä esittäjä on huomaamaton ja antaa koiran esiintyä. Kysy esittämiseen lisää vinkkejä koirasi kasvattajalta tai joltakin kokeneelta konkarilta vaikkapa käydessäsi näyttelyharjoituksissa.

Näyttelykehässä toimitaan kehäsihteerien ja tuomarin ohjeiden mukaisesti. Tuomaria ei saa puhutella, ellei hän erityisesti kysy jotain asiaa, jolloin tulee vastata lyhyesti. Muista, että samalla kun ilmoitat koirasi jonkun tuomarin arvosteltavaksi, ilmoitat samalla hyväksyväsi kyseisen arvostelun. Hyvän tavan mukaisesti tuomarin koirista antamia arvosteluja tai itse tuomaria ei tule jälkiarvostella kehän laidalla. Tällaisella toiminnalla antaa itsestään vain erittäin typerän kuvan….

Laatuarvostelu

Virallisissa luokissa koira saa ensin laatuarvostelun, jossa tuomari vertaa koiraa kyseisen rodun rotumääritelmään ja arvioi sen mahdollisia puutteita ja ansioita. Laatuarvostelu on tuomarin antama kirjallinen kritiikki koirasta ja sen perusteella koiralle annetaan nauha, joka osoittaa koiran laatua.

  • erinomainen (punainen nauha) = koira on erittäin lähellä rotumääritelmän ihannetta ja erinomaisessa fyysisessä kunnossa. Sen ulkomuodolliset virheet ovat vähäiset verrattuna sen ansioihin. Korkealuokkainen rotunsa edustaja.
  • erittäin hyvä (sininen nauha) = koiralla on rodulle tyypilliset piirteet sekä tasapainoinen rakenne ja se on hyvässä kunnossa, muutama vähäinen virhe sallitaan, mutta ei rakenteellisia virheitä.
  • hyvä (keltainen nauha) = koira on rodulleen tyypillinen, mutta siinä on joitakin selkeitä virheitä.
  • tyydyttävä (vihreä nauha) = koira vastaa rotuaan ilman yleisesti hyväksyttyjä rodun piirteitä, tai sen fyysisessä kunnossa on toivomisen varaa.
  • hylätty (harmaa nauha) = koira ei vastaa rotumääritelmää joko rakenteeltaan tai jonka käytös ei ole rotumääritelmän mukainen tai se on selvästi vihainen. Tämä laatumaininta voidaan antaa myös koiralle, jolla on niin vähän rodun ominaispiirteitä, että se ei vaikuta terveeltä. Sen lisäksi hylätty voidaan antaa koiralle, jolla on rotumääritelmän vastainen hylkäävä virhe.
  • Koira voi myös saada maininnan ei voida arvostella EVA (ruskea nauha), jos sitä ei pystytä arvostelemaan kaikilta osin, koska se esim. on liian arka, ei suostu liikkumaan kehässä, ontuu tms. Tämän maininnan saanut koira poistetaan kehästä ja arvosteluun kirjataan syy, miksi koiraa ei voitu arvostella.Kun kaikki luokan koirat ovat saaneet laatuarvostelun, kehässä jatkavat laatumaininnan erinomainen saaneet koirat. Muut saavat arvostelulomakkeen kehäsihteeriltä.Lähes kaikki Suomessa järjestettävät näyttelyt ovat ns. DRIVE IN – näyttelyitä, joista pääset – niin halutessasi – lähtemään heti koirasi saatua arvostelunsa. Mikäli olet pettynyt koirasi saamaan arvosteluun, muista, että se oli kyseisen tuomarin henkilökohtainen näkemys koirastasi juuri sinä päivänä. Moni nykyinen muotovaliokin on voinut joskus saada keltaisen nauhan, joten älä lannistu!

Kilpailuarvostelu

Kilpailuarvosteluun jatkavat kaikki luokassaan laatuarvostelussa laatumaininnan erinomainen saaneet koirat. Kilpailuluokassa sijoitetaan 4 koiraa. Kilpailuluokassa tuomari päättää kuinka monta SA:ta (sertifikaatin arvoinen, vaaleanpunainen nauha) hän haluaa antaa, tai olla antamatta yhtään. SA:n saaneet luokassaan sijoittuneet koirat jatkavat kilpailuaan paras uros (PU) / paras narttu (PN) kehässä lopussa.PU ja PN-luokissa sijoitetaan myös 4 koiraa,punainen = luokkansa 1. ,sininen = luokkansa 2., keltainen = 3. ja vihreä = 4.

Tuomari voi antaa sertifikaatin parhaalle siihen oikeutetulle ERI + SA:lla palkitulle koiralle, jolla ei ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Varasertifikaatin voi saada toiseksi paras ERI + SA palkittu koira, jolla ei myöskään vielä ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia.

Tuomari voi niin harkitessaan esittää CACIBia (kansainvälinen sertifikaatti) parhaaksi katsomalleen siihen oikeutetulle koiralle, sekä vara-CACIBia toiseksi parhaalle katsomalleen siihen oikeutetulle koiralle, jotka ovat kilpailleet nuortenluokassa, avoimessa luokassa, käyttöluokassa tai valioluokassa.

Rodun parhaan (ROP) valintaan osallistuvat paras uros ja paras narttu, joista toiseksi paras on vastakkaisen sukupuolen paras (VSP).

Myös ROP saa nyt arvostelulipukkeensa, mutta jatkaa silti ns. ryhmäkehiin kilpailemaan jatkossa RYP 1-4 -sijoituksista. Mikäli voittaa ryhmänsä (pystykorvat kuuluvat FCI:n ryhmään 5), jatkaa kilpailua vielä Best in Show (BIS) eli näyttelyn kaunein koira -kehässä, jossa kaikkien rotujen ja kansainvälisissä näyttelyissä voi olla korkeintaan 10 koiraa (=jokaisen FCI:n roturyhmän voittajat).

Veteraaniluokassa paras laatumaininnan erinomainen (ERI) saanut koira kilpailee ROP-VET eli rotunsa paras veteraani-tittelistä (veteraanin ei tarvitse saada SA:ta ollakseen ROP- tai VSP-veteraani) ja voittaja jatkaa ryhmäkilpailuun, jossa kaikki ROP-VET -koirat kilpailevat näyttelyn paras veteraani -tittelistä. On mahdollista, että sama koira on sekä ROP että ROP-VET ja jatkaa kilpailua kummassakin kehässä.

Kasvattajaluokassa tuomari sijoittaa neljä kasvattajaryhmää paremmuusjärjestykseen ja voi antaa ryhmille kunniapalkinnon. Jos ensimmäiseksi sijoitettu kasvattajaryhmä on saanut kunniapalkinnon, se on rodun paras kasvattajaryhmä ja jatkaa näyttelyn paras kasvattajaryhmä -kilpailuun.

Ota mukaasi ainakin seuraavat:

  • ajo-ohjeet
  • rekisteritodistus
  • rokotustodistus
  • numerolappu
  • hihna, mieluusti huomaamaton, eli koirasi väriin ja tyyliin sopiva
  • vettä ja vesikuppi koiralle
  • makuualusta
  • makupaloja tai leluja
tvporn.cc