Rodut

Synnytyksen jälkeen

Vastasyntyneen pennun pitää päästä heti emon nisälle. Ternimaidosta pentu saa myös tarvitsemansa vasta-aineet, joita siirtyy huonosti istukan kautta. Vastasyntynyt pentu kylmettyy helposti. Kylmettyminen alkaa noin 30 minuutin kuluessa emon poistumisesta. Ensimmäiset vuorokaudet ovat lämmön kannalta kriittisimmät. Muutenkin pentulaatikon lämpötilan tulisi olla noin 21 astetta parin ensimmäisen viikon ajan.

Ensimmäiseksi ravinnoksi emolle annetaan mietoa ruokaa esim. lihalientä. Ruokintaa jatketaan kantaville ja imettäville nartuille ja pennuille tarkoitetulla koiranmuonalla.

Maidontuotannon käynnistyessä lämpö kohoaa 39–39.3 tasolle muutamaksi päiväksi palautuen sen jälkeen normaalille tasolle. Synnytyksen jälkeen nartulla on noin 2–6 viikon ajan veristä, hajutonta jälkivuotoa. Pitkittynyt vuoto on tavallista varsinkin, jos osa jälkeisistä on jäänyt syntymättä. Pahanhajuinen jälkivuoto voi tarkoittaa vaarallista kohtutulehdusta

Usein narttu aluksi ei halua poistua ollenkaan pentulaatikosta. Ihmiseen voimakkaasti tukeutuva narttu saattaa puhdistaa pennut huonosti ja vieroksua niitä. Vastasyntynyt pentu ei osaa virtsata ja ulostaa ilman emon apua, sillä emon nuoleminen laukaisee toiminnot. Pentujen laittaminen nisälle yleensä laukaisee nartun hoivavietin. Narttu hoitaa sitä paremmin pennut, mitä vähemmän ihminen alussa niitä käsittelee. Epävarmaa narttua saattaa rauhoittaa feromonihoito. Feromonia on luonnostaan synnytysnesteissä ja se laukaisee nartun hoivavietin. Feromonivalmisteita on saatavilla myös apteekista tai lemmikkieläinliikkeistä ilman reseptiä. Alkoholipitoista feromonisuihketta ei saa koskaan suihkuttaa suoraan pentuihin, mutta sitä voi suihkuttaa omaan käteen ja siitä sivellä pentuihin. Feromonia on saatavilla myös nestemäisenä valmisteena, joka laitetaan haihduttimeen, josta se vähitellen höyrystyy ilmaan.

Pennut kannattaa punnita päivittäin varsinkin alussa. Ensimmäisen vuorokauden aikana paino voi laskea jopa 10 %. Painon pitäisi kaksinkertaistua 7–10 vuorokauden kuluessa. Jatkuva huono painonnousu voi olla merkki vakavasta viasta. Painon pitäisi nousta 20 – 50g/vuorokausi rodusta riippuen. Toisaalta isossa pentueessa pienin pentu voi jäädä huonolle ruokinnalle. Siksi onkin tärkeää turvata kaikkien pentujen maidonsaanti ja tarvittaessa nostaa pienimmät pennut nisälle.
Pentukuolemat ovat yllättävän tavallisia. Joskus emo hylkii yhtä pentua, mikä myöhemmin paljastuu vialliseksi. Emo vaistoaa vian jo kauan ennen kuin ihmisen on sitä mahdollista huomata. Viallinen pentu saattaa stressata emoa niin, että emo laiminlyö muidenkin pentujen hoidon. Siksi joskus saattaa olla koko pentueen kannalta armollisempaa lopettaa huonosti kehittyvä ja jatkuvasti vinkuva pentu ajoissa.

Hiljaisuus pentulaatikossa on merkki siitä, että todennäköisesti kaikki on hyvin.

tvporn.cc