Rodut

Hirvi-/karhutaipumus

Suomenpystykorva hirveä haukkuvana koirana

Näiden sivujen tavoitteena on esitellä suomenpystykorvan hirvenhaukkutaipumusta, hirvenhaukkukokeita ja niiden tuloksia. Antaa käytännön vinkkejä pennun hirvenhaukkukoulutukseen ja tietoja pentujen kasvattajista sekä tuoda julki suomenpystykorvan kehitysnäkymää hirveä haukkuvaksi koiraksi.

Tavoitteenamme on kartoittaa mahdollisimman hyvin hirveä ja karhua haukkuvat suomenpystykorvat, välittää niiden tietoja edelleen kasvattajille ja edistää suomenpystykorvan käyttöä monimuotoisena riistakoirana.

Grezzion Saku hirven kintereillä © Heidi Lahtinen

Suomenpystykorvan ominaisuudet haukkua myös hirveä pääsevät oikeuksiinsa erityisesti pienillä ja häiriöisillä metsästysalueilla. Hirvihaukku jää usein löytöpaikalle, koska suomenpystykorvan hirvenkäsittelytapa on harvoin hirveä painostavaa. Suomenpystykorva seuraa pakenevaa hirveä ripeästi ja hirvenhaukkutiheys on lähes poikkeuksetta erittäin korkea.

Suomenpystykorva leimautuu isäntäänsä erittäin voimakkaasti ja on näin yhden isännän koira. Riistaa hakiessaan sen tulee pitää säännöllisesti yhteyttä isäntäänsä ja hakea myös hirveä aktiivisesti isännän kulkureitin ympäristöstä. Sen tarkka kuulo ja hajuaisti tekevät siitä tehokkaan ja nopean löytäjän.


Suur-riistayhdyshenkilöt

Valtakunnallinen yhdyshenkilö:

Matti Mäkelä
Savonlinna, 040 505 1457
matti.makela(at)finn-bois.com

Alueelliset yhdyshenkilöt:

Itä-suomi:
Esa Näivö
Lieksa, 040 524 2986
esanaivo(at)gmail.com

Länsi-suomi:
Antti Rajamäki
Karijoki, 040 5121 626
antti.rajamaki(at)karijoki.fi

 

 

 


Etelä-suomi:

Matti Mäkelä
Savonlinna, 040 505 1457
matti.makela(at)finn-bois.com

Pohjois-suomi:
Jukka Puominen
Ranua, 0400 178 417
jukka.puominen(at)ranua.fi

Vie koirasi hirvikokeisiin!

  • Saat toimivan koiran esille ja mahdollisesti hyviä yhteyksiä ja kontakteja koirasi geenipohjan siirtämiseksi seuraavalle sukupolvelle.
  • Erinomainen tilaisuus viettää aktiivinen, kilpailuhenkinen viikonloppu leppoisassa seurassa pohdiskellen hirvikoetapahtumia, hirvenmetsästystä ja vaihtaa ajatuksia ihan muuten vain hyvien ystävien seurassa.
  • Edistät Suomenpystykorvan kehittymistä ja käyttöä hirvenmetsästyksessä.
  • Myönteinen julkisuus tuo mukanaan laajemman käyttäjäkunnan ja lisää mahdollisuuksia suomenpystykorvalle.

Hirvenhaukkutaipumustesti

Suomenpystykorvalle voi myös tehdä hirvenhaukkutaipumustestin. Sen tiedot edistävät hirvenhaukkutaipumuksen kehittämistä rodussa ja ne lähetetään rodun jalostusneuvonnan käyttöön.

Suomenpystykorvan hirven ja karhun haukkutuloksia. Tutustu käyttokoetuloksiin…

Vihjeitä hirvenhaukku koulutuksesta. Tutustu…

Hirviherra-ottelu ja rotujen väliset haukkuottelut

Hirviherra-ottelu järjestetään vuosittain. Hirviherraottelu on kaksipäiväinen ja siihen voi osallistua 13 koiraa, edellisen vuoden Hirviherra ja 12 muuta HIRV1-tuloksen haukkunutta koiraa. Valinnan otteluun osallistumisesta tekee ottelutoimikunta koiran koetulosten perusteella. Erillisiä karsintakokeita ei järjestetä. Ottelu kierrätetään eri kennelpiireissä kiertolistan mukaisesti.

Hirviherraottelun voittaja pääsee ystävyysottelun karsintakokeisiin ja on mahdollista edetä SPJ:n rotujen edustajana eri hirvikoirarotujen väliseen ystävyysotteluun tai pohjoismaiden väliseen hirvikoirarotujen mestaruusotteluun, jotka järjestetään vuorovuosin.

tvporn.cc