Rodut

Käyttökokeet

Rodunomaiset käyttökokeet

Linnunhaukkukoe (LINT)

Linnunhaukkukokeiden (LINT) tarkoituksena on kehittää metsästyspystykorvien käyttökelpoisuutta metsäkanalinnun metsästyksessä ja saada tietoa koirayksilöistä jalostusta varten. LINT-kokeessa saavutettu korkea palkinto koiralla on tae siitä, että se on hyvä käyttökoira ja samalla kelvollinen jatkamaan sukua. Kokeiden tarkoituksena on myös pitää linnunmetsästys korkeatasoisena koiraurheiluna, tarjota mahdollisuus kilpailla ja kehittää lajin harrastajien yhteistoimintaa.

Linnunhaukkukoesäännöt (LINT)

Katso myös video LINT-kokeesta

Hirvenhaukkukoe (HIRV)

Hirvenhaukkukokeen (HIRV) tarkoituksena on saada selville koirien metsästysominaisuudet jalostusta varten, pitää hirvenmetsästys korkeatasoisena koiraurheiluna, kehittää sen harrastajia ja heidän yhteistoimintaansa sekä tarjota kilpailumahdollisuus sääntöjen pohjalta. Samalla voi vertailla sitä omaa koiraansa muihin koiriin ja saada tällä tavalla realistisemman käsityksen siitä minkälainen hirvikoiran pitää olla.

Hirvenhaukkukoesäännöt (HIRV)

Suomenpystykorvien arvokisat

Haukku-ottelu

Haukku-ottelu on järjestetty vuodesta 1950 ja se on suomenpystykorvien vuoden tärkein tapahtuma.

Kaksipäiväisen kilpailun aikana ratkaistaan kansallisrotumme parhaimmiston kesken SM-titteli linnunhaukussa. Ottelu on Suomen Kennelliiton valtakunnallinen SM-kilpailu ja siihen osallistuu yhteensä 13 koiraa, joista 12 on saavuttanut osallistumisoikeuden tiukkojen karsintojen jälkeen sekä edellisen vuoden mestari. Siinä kilpaillaan voimassa olevien linnunhaukkukokeiden sääntöjen, niihin sisältyvien ohjeiden, sekä järjestämissäännön mukaan.

Metsopoika-ottelu

Varhaiskypsien linnunhaukkujien esille saamiseksi perustetut omat haukut.

Ottelu järjestetään vuosittain yksipäiväisenä viikonvaihteessa joulukuulla. Ensimmäinen Metsopoika-ottelu suomenpystykorville pidettiin Alahärmässä 16.12.1995. Siinä kilpaillaan voimassa olevien linnunhaukkukokeiden sääntöjen, niihin sisältyvien ohjeiden, sekä Metsopoika-ottelun järjestämisohjeen mukaan.

Metsopoika-ottelun järjestämisohje

Hirviherra-ottelu

Hirviherra-ottelu on ollut virallisena SM-tason kilpailuna hirveä haukkuville suomenpystykorville vuodesta 1990, jolloin se sai omat säännöt. Kilpailu on järjestetty epävirallisena vuodesta 1983 alkaen. Tässä ottelussa kilpaillaan koirakohtaisesta paremmuudesta ja samalla Hirviherra-tittelistä. Ottelussa kilpaillaan Suomen Kennelliitto ry:n vahvistamien hirvenhaukkukokeiden sääntöjen sekä järjestämisohjeen mukaisesti. Tarkoituksena on edistää suomenpystykorvan ja pohjanpystykorvan käyttökelpoisuutta hirvenmetsästyksessä, sekä lisätä suomenpystykorvien osallistumista hirvenhaukkukokeisiin.

Hirviherra-ottelun järjestämisohje

 

Muut tärkeät kisat

Suomen Cup

Suomen-cup on kansainvälisistä linnunhaukkukokeista muodostuva cup-kilpailu, jossa koirille jaetaan cup-pisteitä osakilpailujen sijoitusten mukaan. Cup-osakilpailuja ovat kaikki koekaudella Suomessa järjestettävät kansainväliset linnunhaukkukokeet.

Koppelohaukut

Koppelohaukut on linnunhaukkukoe, joka on tarkoitettu vain naisille ja heidän ohjaamilleen pystykorville. Tapahtuma on osallistujamäärältään Suomen suurimpia linnunhaukkukokeita.

Koppelohaukkujen järjestämisohjeet

tvporn.cc