Rodut

Kokeet

KÄYTTÖKOKEET

LINT- ja HIRV- KOKEET, MITÄ NE OVAT?

LINT-koesäännöt

  • Linnunhaukkukokeissa on yksi luokka; LINT- luokka.
  • Hirvenhaukkukokeissa luokka on HIRV.
  • Kokeisiin osallistuvan koiran tulee olla tunnistusmerkitty mikrosirulla tai tatuoinnilla ja rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti.
  • LINT- tai HIRV- kokeisiin mentäessä koiran pitää olla täyttänyt 9 kk
  • Rohkeasti vaan mukaan koetoimintaan, neuvoa ja ohjeita voi kysellä oman koiran kasvattajalta, SPJ:n väeltä ja tutuilta koiraharrastajilta. Myös kokeen järjestäjät auttavat ja neuvovat miten kokeisiin ilmoittaudutaan ja miten menetellään. Haukkukokeet ovat mukavia ja rentoja yhdessäolon hetkiä harrastajien kesken. Siellä vaihdellaan kuulumisia ja kerrotaan omista mukavista jahtireissuista koiran kanssa.Liian tosissaan kokeisiin ei kannata lähteä, tulokseen vaikuttavat niin monet muuttuvat tekijät, kuten arpaonni maaston suhteen, sää ja koiran vireystaso kyseisenä päivänä. Tärkeintä on mukava päivä maastossa, hyvä tunnelma, iloinen kennelhenki ja yhdessä koetut ilot ja onnistumiset.
  • Helpoin tapa aloittaa käyttökoeharrastus on ilmoittaa koira koko kauden kestävään LINT-kokeeseen (20.8-28./29.2.) tai HIRV-koekauden kestävään kokeeseen. Kokeeseen ei voi osallistua koira, joka on:
  • saavuttanut käyttövalion arvoon oikeuttavat koetulokset
  • saavuttanut pitkistä kokeista yhteensä kaksi LINT 1 tulosta
  • saavuttanut pitkistä yhden AVO 1 tuloksen ja yhden LINT 1 tuloksen.
  • Ko. kokeessa päivän ja koemaaston saa itse valita esim. omilta metsästysmailta. Maaston osalta ainoa vaatimus on se, että joko koiranohjaajalla tai tuomarilla on alueelle metsästysoikeus tai lupa pitää koiraa siellä irti.Maaston on sijaittava sen kennelpiirin alueella, jossa koe järjestetään tai sen naapurikunnassa. Nuoren-, ensikertalaisen koiran kanssa tällainen koe on yleensä koiralle mukavampi ja helpompi tapa aloittaa koeura kun voidaan olla tutussa maastossa. Koiran ohjaajallakin on riistakannasta ja haukuttavien olinpaikasta jonkinlainen ennakkokäsitys. Pitkään kokeeseen ilmoittaudutaan samoin periaattein kun yhden päivän kokeeseen.LINT-koekalenteri sekä HIRV-koekalenteri löytyy heinä-elokuun koiramme-lehdestä ja usein myös Kennelpiirien ja rotujärjestöjen nettisivuilta. Koeilmoituksessa on mainittu, onko koirien määrää kokeeseen rajoitettu. Rajoituksia kokeissa voi aiheuttaa mm. maastojen rajallinen määrä. Rajoitettu osanottomäärä on myös, jos koirat valitaan kisaan karsintakisojen tai erillisen valintasäännön kautta. Ilmoita koirasi ajoissa kokeeseen ja mieluusti kirjallisesti. Huolehdi myös osallistumismaksun suorittamisesta järjestäjien ohjeiden mukaan hyvissä ajoin. Kokeiden ilmoituksissa on aina puhelinnumero / sähköposti, josta saa tarkempia tietoja ja neuvoja kuinka toimitaan.

Mistä tuomari? LINT- kokeeseen osallistuva koiran omistaja tuo yleensä tullessaan yhden palkintotuomarin. Ja HIRV-kokeeseen vaaditaan kaksi tuomarikortin omaavaa tuomaria, mutta HIRV koekauden kestävässä kokeessa hirvipuolella voi tuomarina olla myös HIRV- ylituomaripätevyyden omaava henkilö yksin.
Jossain kokeissa kokeen järjestäjä on huolehtinut tuomarit ja maastot kokeeseen valmiiksi. Jos itse ei tunne ketään tuomaria, kannattaa kysellä oman koiran kasvattajalta tai tutuilta harrastajilta jotka käyvät käyttökokeissa. Kokeen järjestäjältä voi myös saada apua.

Pohjisharrastajat ympäri maan ovat lähteneet mielellään talkoisiin ja luvanneet auttaa kykyjensä mukaan. Tukihenkilöissä on maastotuomareita, kokeneita kokeissakävijöitä ja mukana on paljon kasvattajia: Tukihenkilöt 16012022

Pohjanpystykorvajaoston jäsenet pyrkivät auttamaan harrastajia kaikissa mahdollisissa kokeisiin liittyvissä ja askarruttavissa asioissa. Etenkin jos omistat koiran, joka ei ole osallistunut vielä käyttökokeeseen ja mietit ohjaajana osallistumista, ole rohkeasti yhteydessä.

Koiranomistajan kannattaa myös itse osallistua palkintotuomarikurssille, jossa saa tietoa kokeen yleisistä käytännöistä ja sen kulusta. Samalla siellä tutustu uusiin tuomari kokelaisiin. Näin voit itse lähteä ”vastapalvelukseksi” tuomariksi, sinulle olleelle tuomarille.

SM-Haukut

SM-haukut järjestetään lokakuun ensimmäisen viikonlopun ja marraskuun lopun välisenä aikana koepäivien ollessa lauantai ja sunnuntai, välttäen päällekkäisyyttä suomenpystykorvien Haukku-ottelun kanssa. SM-haukut järjestää riittävät resurssit omaava Kennelliiton jäsenyhdistys. Koirat kilpailuun valitaan erillisen valintaohjeen mukaan. SM-haukut pyritään järjestämään vuorotteluperiaatteella maan eri kennelpiirien ja lohkojen alueilla.

Mestaruushaukkujen järjestäjän hyväksyy Suomen Pystykorvajärjestön hallitus.

Ensimmäiset Pohjanpystykorvien SM-kilpailut järjestettiin vuonna 1989 Torniossa. Koirat kilpailuun valitaan erillisen valintaohjeen mukaan.

Voittajakoira on kyseisen vuoden Suomen Mestari ja se saa oikeuden nimen eteen liitettävään titteliin M-10.

SM-haukut mestareineen kautta aikojen:

Vuosi Paikkakunta Mestari Omistaja
2021 Kouvola Ensilumen Onni Teijo Viitala, Salla
2020 Parkano Ensilumen Onni Teijo Viitala, Salla
2019 Sodankylä Nierra Kaisu Pulju, Sodankylä
2018 Siilinjärvi Simanansärkän Pikkuliemu Jari Murto ja Tanja Rovio-Murto, Joensuu
2017 Ruokolahti Mahokanmäen Zäkä Kauko Grönholm, Pomarkku
2016 Ähtäri Mahokanmäen Zäkä Kauko Grönholm, Pomarkku
2015 Kiiminki Pohjanukon Aapo Jari ja Heli Mäkelä, Kouvola
2014 Mäntyharju Pohjanukon Aapo Jari ja Heli Mäkelä, Kouvola
2013 Luumäki Naavan Valo Soile ja Kimmo Kattainen, Ruokolahti
2012 Juupajoki Karsikon Unna Kari Lehtinen, Tampere
2011 Veteli Hupi Henri Pellonpää, Rovaniemi
2010 Joensuu Piilokorven Viti Jukka-Pekka Kolehmainen, Haukipudas
2009 Mäntsälä Jekku Raimo Mattila, Sodankylä
2008 Uusikaarlepyy Viljakoiran Vaula Katariina ja Jarno Nummela, Hollola
2007 Pello Riekkorannan Ani Raila ja Sulo Sarre, Inari
2006 Kaavi Pohjanukon Taru Risto Järvinen, Jämsä
2005 Kihniö Kelokallen Vilja Tapio Kokko, Taivalkoski
2004 Luumäki Janne Ari Kullaa, Kemi
2003 Suomussalmi Pakkasrustan Sindi Seppo ja Henna Pohjanoksa, Lapua
2002 Uurainen Aku Jari Lehtonen, Ii
2001 Yli-Kiiminki Homenokan Riesa Raimo Karvonen, Tornio
2000 Jalasjärvi Homenokan Riesa Raimo Karvonen, Tornio
1999 Nurmes Bjarmian Vili Jarmo Tolonen, Suomussalmi
1998 Simo Myllykosken Hilla Anne Rantala, Jalasjärvi
1997 Mikkeli Homenokan Riesa Raimo Karvonen, Tornio
1996 Oulainen Homenokan Riesa Raimo Karvonen, Tornio
1995 Iisalmi Vinkka Ari Juntunen, Oulunsalo
1994 Valkeala Sipi Tarmo Heinimäki, Hämeenkyrö
1993 Ylivieska Vinkka Ari Juntunen, Oulunsalo
1992 Alavus Homenokan Riesa Raimo Karvonen, Tornio
1991 Taivalkoski Vinkka Ari Juntunen, Oulunsalo
1990 Kuusamo Homenokan Hetta Jaakko Hautala, Tornio
1989 Tornio Homenokan Pörri Risto Rajala, Oulu

 

Pikkutilikku-ottelu

Suomen Pystykorvajärjestön vuosikokous 2020 hyväksyi tehdyn jäsenaloitteen nuorille pohjanpystykorville järjestettävästä omasta linnunhaukkukokeesta arvokisastatuksella. Jo vuodesta 2014 alkaen on tässä tarkoituksessa järjestetty Oulun alueelta alkunsa saanutta Pikkutilikku-kisaa, ennen vuotta 2022 ilman Pystykorvajärjestön arvokisastatusta.

Pikkutilikku-ottelu on kennelpiirin myöntämä linnunhaukkukoe, joka on kilpailuna Suomen Pystykorvajärjestön (SPJ) alainen tapahtuma. SPJ siirtää ottelun järjestelytehtävät pohjanpystykovajaoston esityksestä jollekin SPJ:n jäsenyhdistykselle.

Ottelu järjestetään erillisen järjestämissäännön mukaisesti vuosittain yksipäiväisenä kokeena joulukuussa taikka erityisestä syystä pohjanpystykorvajaoston päätöksellä muuna ajankohtana. Ensimmäinen  Pikkutilikku-ottelu arvokisastatuksella järjestetään Joensuussa 19.11.2022.

Tutustu Pikkutilikun järjestämisohjeeseen

tvporn.cc