Rodut

Epi-luku

Suomenpystykorvien jalostuksen ohjaamiseksi on rotujärjestössä käytössä ns. epi-luku. Tämä luku on matemaattinen suure, joka on kehitetty apuneuvoksi jalostukseen, jotta olisi mahdollista kartoittaa mahdolliset riskit koiran suvussa piilevästä epilepsiasta.


Epi-luvun hyödyntäminen

Epi-luku lasketaan tietokantaohjelmalla koiran epi-sukutaulusta viidessä polvessa huomioiden siinä olevat sairaat koirat ja niiden lähisukulaiset, sekä missä polvessa ne esiintyvät.

Epi-sukutaulun kirjaimet (I = 1; J, S ja V = 0,5; P = 0,25), kuvaavat koiran ja sen lähisukulaisten keskimääräistä geeniperimää sairaalta yksilöltä (prosenttia perimästä jaettuna sadalla). Lisäksi otetaan huomioon, monennessako sukupolvessa merkinnät ovat.

Suomenpystykorvien epi-luvut ja sukutaulut löydät SPJ-tietokannasta.

Epileptiset suomenpystykorvat on merkitty SPJ:n pystykorvatietokantaan, joka on kaikkien luettavissa. Sukutauluissa näkyvät myös epiluvut ja merkinnät mistä sukulaisista luku muodostuu.

Epi-lukua on käytetty apuna rotujärjestön jalostusneuvonnassa siten, että sairasta koiraa sekä sen täyssisaria ja koiraa, josta on syntynyt epileptinen jälkeläinen, ei ole suositeltu jalostukseen. Lisäksi jos koiran epi-luku on ollut 1,8 tai yli, ei koiraa ole suositeltu jalostukseen ja jos luku on 1,5-1,8 on suositeltu partneriksi koiraa, jonka luku on alle 1,0.

tvporn.cc