Rodut

Älä osta paperitonta pohjista

Älä osta paperitonta pentua!

Pohjanpystykorvan pentujen hintahaitari on suuri, riippuen muun muassa kasvattajasta ja pentueen vanhempien meriiteistä. Usein hinta vaihtelee noin 600-1000 euron välillä, mutta alin pentuvälityksen tietoon tullut pennun hinta on ollut 400 euroa. Lähes poikkeuksetta paperittomien ”pohjanpystykorvien” ja jopa puhtaasti monirotuisten pentujen hinnat pyörivät 400-500 euron lähellä. Pari-kolmesataa euroa lisää puhdasrotuisesta pennusta, jonka taustat ovat selvillä ja kunnossa, ei ole niin suuri summa, että kannattaisi sen säästääkseen ostaa paperiton pentu. Ostohinta kun on erittäin pieni osa siitä, mitä koiran pitäminen tulee vuosien varrella maksamaan.

Vaikka ajatus halvemman paperittoman pennun hankinnasta voi houkutella, koiran taustoista ei voi ikinä olla varma, eikä sen kanssa voi ottaa osaa mihinkään viralliseen toimintaan. Moni ei ole pentua ottaessaan kiinnostunut näyttely- tai koetoiminnasta, mutta hyvin usein kiinnostus heräilee myöhemmin oman koiran taitojen ja kykyjen paljastuttua. Jos koirasta tulee mahtava metsästyskoira ja pentujen kyselijöitä alkaa lähipiiristä löytyä, niin voit ainoastaan tarjota heille sekarotuisia pentuja.

Näyttelyissä ja kokeissa palkituilla rekisteröidyillä vanhemmilla rotuominaisuudet (luonne, ulkomuoto, toimivuus käyttötarkoituksessa), rokotukset ja madotukset ovat yleensä kunnossa, mistä ei ole takeita paperittomilla koirilla tai myöskään paperillisilla, joita ei ole ikinä missään käytetty. Rokottamattomalta emältä pennut eivät saa vasta-aineita tarttuvia sairauksia vastaan ja ne voivat sairastua ja jopa kuolla nuorena uudessa kodissaan!

Epärehellinen, rahan vuoksi pentuja teettävä nartunomistaja voi laiminlyödä rokotusten ja madotusten lisäksi nartun ja pentujen yleisiä elinoloja, ruokintaa ja hoitoa. Koirat esimerkiksi ruokitaan halvimmalla mahdollisella tavalla, eivätkä pennut välttämättä saa tarpeeksi ravintoaineita kasvaakseen terveiksi ja normaaleiksi koiriksi, imettävän emän jaksamisesta puhumattakaan.

Kasvattaja on velvollinen rekisteröimään kasvattamansa pennut sekä ilmoittamaan kuolleista pennuista. Jokin pennun virhe (esim. värivirheet, häntämutkat, purentaviat) ei ole syy olla rekisteröimättä pentua, sillä Kennelliitolla on myös EJ- eli Ei jalostukseen -rekisteri tällaisille koirille. Joskus paperittomien pentujen kasvattaja voi myös yrittää väittää, että pennunostaja saa halutessaan rekisteripaperit pennulleen myöhemmin, mutta se ei pidä paikkaansa: koko pentue tulee kasvattajan rekisteröidä yhdellä ja samalla kertaa, viimeistään 6 kuukauden kuluttua syntymästä (tai poikkeusmenettelyllä myöhemmin).

Rekisteröidyn pennun ja asianmukaisesti täytettyjen kauppakirjojen kanssa ostajalla on myös mahdollista myöhemmin saada kasvattajalta korvaus, mikäli pennulle ilmenee esimerkiksi kivesvika tai leikkausta vaativa napatyrä. Paperittoman pennun myyjältä tällaista korvausta on turha odottaa ja pennun ostaja voikin huomata maksavansa edullisen kauppahinnan jälkeen moninkertaiset summat eläinlääkärikuluja! Vaikka puhdasrotuisen, rekisteröidyn pennun ostaminenkaan ei aina takaa auvoisaa tulevaisuutta (kaikkia ongelmiahan ei voida jalostuksessa ennustaa), niin mahdollisuudet siihen ovat paremmat kuin paperittomien pentujen kohdalla. Kunnon kasvattaja (ja rotukoirien kasvattajissakin on eroja) on avoin toimissaan ja on pennunostajien tukena senkin jälkeen, kun pentu on uuteen kotiin lähtenyt.

 

Mikäli (muka) puhdasrotuisten pentujen kasvattaja ei aio rekisteröidä pentuja, siinä on aina jotakin taustalla. Vanhempien terveystarkastus- ja pentueen rekisteröintikustannukset eivät ainakaan kelpaa syyksi pentueen rekisteröimättä jättämiseen, sillä kasvattaja saa nämä maksut hyvinkin takaisin korkeamman myyntihinnan muodossa, vaikkei kasvatustyössä muuten yleensä plussalle pääsekään.

Kunnon kasvattaja ei teetä välipentueita (ts. paperiton pentue kahden paperillisen välissä), eikä päästä vahinkoastumisia tapahtumaan tai vahinkopentuja syntymään. Ja mikäli vahinko kuitenkin pääsee tapahtumaan, kasvattaja ottaa siitä vastuun, eikä salaa asiaa. Epärehellinen kasvattaja voi teettää nartullaan luvalliset pennut vaikka vuoden välein, mutta niiden lisäksi teettääkin välijuoksuihin paperittomat pennut ja nettoaa lähes tuplasti tietämättömien ostajien ja nartun hyvinvoinnin kustannuksella. Narttu on myös voitu liian tiheän pennutuksen vuoksi asettaa jalostuskieltoon, jonka aikana kasvattaja ei pentuja saa rekisteriin. Paperittomien pentujen myyjällä voi olla myös esimerkiksi eläintenpitokielto aiemmista eläinsuojelurikkeistä, eikä hän siitä syystä saa rekisteröidä pentuja. Et kai halua tukea tällaisia ihmisiä ja kannustaa heitä jatkamaan toimintaansa!?

Paperiton pohjanpystykorva on sekarotuinen, vain ostamatta jättämisellä voimme saada tällaisen toiminnan loppumaan.

tvporn.cc