Rodut

Narttu ja terveys

Sopisiko narttuni jalostuskoiraksi?

Pennutusta suomenpystykorvanartullesi voidaan suositella, jos se on hyväluonteinen, toimiva, rodunomainen ja rakenteeltaan terve. Käytettävän nartun tulisi olla yli 2-vuotias. Näyttely- ja käyttökoetulokset ovat toivottavia, mutta eivät välttämättömiä. Laatuarvostelu ”hyvä” (H) riittää, sillä se kertoo, että koira on rodunomainen. Käyttökoetuloksenkaan ei tarvitse olla paras mahdollinen. Tärkeämpää on, että koira toimii metsässä rodulleen tyypillisesti. Myös uroksen tulisi täyttää jalostuskriteerit.

Nartun ja uroksen terveystutkimukset

Ensimmäinen pentue voidaan tehdä ilman silmä- ja polvitutkimustakin (PEVISA-tarkastus). Viimeistään ennen toista pentuetta PEVISA-tarkastus on pakollinen. Suosittelemme kuitenkin silmä- ja polvitarkastusta jo ennen ensimmäisen pentueen tekemistä, jotta vältyttäisiin myöhemmiltä terveydellisiltä yllätyksiltä.

Suomenpystykorva kuuluu Kennelliiton PEVISA-ohjelmaan, jolla pyritään vastustamaan perinnöllisiä sairauksia. Tutustu Suomen Pystykorvajärjestön asettamiin suomenpystykorvan jalostustavoitteisiin (JTO) sekä rodun PEVISA-ohjelmaan.

Lisätietoja:

Suomenpystykorvan Jalostuksen tavoiteohjelma 2022–2026
Suomenpystykorvan PEVISA 2022–2026
Yleistä suomenpystykorvan terveydestä
Jalostuksen tavoitteista yleisesti

tvporn.cc