Rodut

Uroksen valinta

Uroksen valinta

Aloita yhdistelmän suunnittelu hyvissä ajoin ennen narttusi juoksun alkamista. Etsi itse 1–3 jalostuskriteereiden mukaista urosvaihtoehtoa jalostusuroslistalta tai erilaisista tietokannoista. Muistathan että jalostukseen suositellaan käytettäväksi vain yli 2-vuotiaita uroksia.

• Jalostusuroslistat löytyvät täältä
• Kennelliiton tietokannassa voit hakea uroksia esimerkiksi iän tai koetulosten perusteella.
• Suomen Harmaahirvikoirajärjestön, Suomen Pystykorvajärjestön, Suomen Laikajärjestön ja Suomen Ajokoirajärjestön yhteisestä koiratietokannasta pääset näkemään uusimmat koetulokset ja koetuloksista tarkemmat erittelyt.

Kun sopiva uros on löytynyt, niin ole yhteydessä jalotusneuvojiin. Kasvattajan esittämistä urosvaihtoehdoista jalostusneuvonta antaa arvion koe-, näyttely- ja terveystarkastustietojen pohjalta. Kasvattaja valitsee nartulleen lopuksi käytettävän uroksen annetun jalostusneuvonnan ja oman arvioinnin perusteella. Kasvattaja vastaa itse toteuttamastaan yhdistelmästä.
Jos et ole löytänyt omaa ehdokasta, jalostusneuvonta auttaa sinua sopivan uroksen löytämisessä. Pentuneuvojat taas auttavat tietokantojen käytössä. Heidän yhteystietonsa löytyy täältä.
Kaikkien koiranomistajien kannattaa muuttaa Kennelliiton tietokannassa omistajatiedot julkisiksi, mikä helpottaa yhteydenpitoa koiranomistajien välillä.

Nartun ja uroksen yhteensopivuus

Järjestön ylläpitämässä tietokannassa (SPJ-tietokanta) voit tarkastella suomenpystykorvien terveydellisiä tietoja ja sukutauluja. Sillä pystyy tekemään myös virtuaaliparituksia: voit katsoa, sopiiko ajattelemasi uros nartullesi. Metsastyspystykorvat.comin virtuaaliparituksesta pääset linkin kautta Kennelliiton tietokantaan, josta löytyvät tehdyt terveystutkimustulokset kunkin koiran kohdalta.

Tarkista ensimmäiseksi virtuaaliparituksesta suunnitellun yhdistelmän sukusiitosaste. Rotujärjestön suosituksen mukaan sen pitäisi olla alle 3 % laskettuna 7 sukupolvessa. Virtuaaliparituksesta näet myös yhdistelmän epi-luvut. Epi-luku on laskennallinen suure, joka kuvastaa koirasi suvun epilepsiariskiä. Jalostukseen ei suositella epileptistä koiraa, sen sisarta tai vanhempaa. Jalostukseen suositeltavien koirien epi-luvun tulisi olla alle 1,8. Jos nartun epi-luku on 1,5–1,8 suositellaan uroksen epi-luvuksi alle 1.

Epi-luvun lisäksi polvi- ja silmätutkimustulokset ovat oleellisia. Polvilumpioluksaation astetta 1 sairastavalle koiralle on käytettävä parituskumppania, jonka tutkimustulos on 0. Jos koiralla on silmätarkastuksessa todettu PHTVL/PHPV aste 1, on parituskumppanin oltava tämän sairauden suhteen terve.

Jos koiralla on muutamia välihammaspuutoksia (P1–P4), suositellaan sille parituskumppania, joka on täyshampainen.

tvporn.cc