Rodut

Astutus

Kun olet löytänyt nartullesi mielestäsi sopivan uroksen, ole yhteydessä uroksen omistajaan hyvissä ajoin ennen astutusajankohtaa. Voi nimittäin olla, että uroksen omistajalla on astutusajankohtana muita suunnitelmia tai hän ei ole muuten valmis antamaan urosta astumaan narttuasi. Siksi on hyvä olla useampia urosvaihtoehtoja.

Ennen astutusta huolehdi narttusi madotuksesta:
• Suomessa loishäätö suunnataan erityisesti suolinkaisiin, jonka häätöön sopivat monet markkinoilla olevat valmisteet, esim. Axilur (fenbendatsoli) ja Canex (pyranteeliembonaatti).
• Myyrästävät koirat voivat saada jyrsijöistä heisimatoja, jotka kannattaa häätää kerran vuodessa alkutalvesta monitehovalmisteella, esim Drontal comp ( febanteeli, pyranteeliembonaatti ja pratsikvanteli ) tai Milbemax (milbemysiinioksiimi ja pratsikvanteli ).

Ennen astutusta huolehdi, että rokotukset ovat ajan tasalla. Suomessa rokotetaan parvoa, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, rabiesta ja kennelyskää vastaan. Kennelyskärokotus on voimassa vain vuoden. Pennut saavat tarvitsemansa vasta-aineet nartulta ternimaidosta heti synnytyksen jälkeen.
Monet rokottavat nartun myös herpestä vastaan. Herpes leviää pisaratartuntana (eli sen leviäminen ei edellytä astutusta, vaan sitä voi saada esimerkiksi koirapuistoista tai näyttelyistä muilta koirilta), astutuksessa ja istukan kautta emosta pentuun. Herpestartunta aiheuttaa aikuisella koiralla vain lieviä oireita (silmä- ja ylähengitystieoireet, rakkuloita sukupuolielinten limakalvoilla), mutta tiineyden viimeisellä kolmanneksella se voi aiheuttaa abortin. Pikkupennuille (0-3 viikkoa) herpes on tappava tauti.

Koira on helposti lisääntyvä eläinlaji. 85–90% nartuista tulee kantavaksi, kun uros ja narttu ovat hedelmällisiä ja astutusajankohta on oikea. Suurin osa tyhjäksi jääneistä nartuista on astutettu väärään aikaan. Sopivan astutusajankohdan arvioimiseen auttaa, kun tuntee oman nartun kiimakierron, keston ja nartun käyttäytymisen edellisten kiimojen aikana. Narttujen kiimakierto vaihtelee huomattavasti.
Nartun kiima (juoksu) on jaettavissa useaan eri vaiheeseen. Esikiiman katsotaan alkavan verivuodon alusta ja se kestää noin 9 vuorokautta (normaalivaihtelu 2–17 vrk). Tällöin nartun häpy turpoaa, ja emättimestä vuotaa kirkasta verta. Varsinainen kiima kestää niin ikään 9 vuorokautta (vaihtelu 3–21 vrk), jolloin hävyn turvotus vähenee ja häpy pehmenee, kiimavuoto muuttuu vähemmän veriseksi (vaalenee). Narttu seisoo urokselle, jos sellainen on näköpiirissä ja kääntää hännän sivuun. Tällöin saatetaan myös havaita häpyaukon liikkeitä. Osalla nartuista vuoto jatkuu koko kiiman ajan ja osalla vuoto on hyvin niukkaa. Osalla nartuista kiima on jakautunut: kiima alkaa normaalisti mutta hiipuu pois. Narttu tulee sitten uuteen kiimaan, joka jatkuu normaalisti. Nartulla voi ajoittain olla hiljainen kiima, jolloin kiimakäyttäytyminen puuttuu.
Astutusajankohtaa arvioidessa kannattaa laskea kiimakierron päivät ja seurata nartun käyttäytymistä sekä seisontakiiman alkamista. Jotkut nartut antavat astua vain yhden päivän ajan ja jotkut jopa viikon ajan.
Luotettava menetelmä on veressä kiertävän progesteronihormonin pitoisuuden määritys. Ota progesteronitesti aikaisintaan n. 7–10 pv kohdalla juoksujen alkamisesta tai seisontakiiman alkaessa, jos tunnet narttusi kiimakierron hyvin. Kun ovulaatioon eli munasolujen vapautumiseen munasarjoista on aikaa 3–4 päivää, progesteronin taso on noin 2 ng/ml. Kun munasolut ovat kypsiä hedelmöittymään, pitoisuus on 10–20 ng/ml.

Osa uroksista on tarkkoja. Ne astuvat nartun vain yhtenä päivänä, juuri oikeana ajankohtana. Progesteroniarvon mittaus auttaa myös päättämään, milloin on lähdettävä toiselle urokselle. Jos uros ei astu progesteroniarvon ollessa 10–20, niin astutusta ei tule tapahtumaan. Jos narttu astutetaan liian aikaisin, munasolut eivät ole vielä kypsyneet ja pentue jää pieneksi. Jos astutus tapahtuu liian myöhään, osa munasoluista on jo kuollut ja tuloksena on tällöinkin pieni pentue. Astutuskertojen määrä ei vaikuta pentueen kokoon, mutta varmistaa astumisen osumisen oikeaan ajankohtaan. Oikeaa astutusajankohtaa on mahdoton määrittää pelkän käyttäytymisen perusteella ilman progesteronimääritystä, jos uros on sellainen, että astuu nartun aina ja narttu sellainen, että antaa helposti astua .

Koirien on pystyttävä lisääntymään luonnollisesti. Uroksen täytyy olla halukas astumiseen eikä narttua saa pitää kiinni! Nartun astutushaluttomuus saattaa liittyä esimerkiksi anatomiseen poikkeavuuteen. Myös uroksella voi olla anatomisia poikkeavuuksia, infektioita tai heikentynyt seksuaalisuus, mikä tekee sen kykenemättömäksi astumaan. Yleisesti ajatellaan myös että astutushaluttomuuden syynä voi olla että narttu ja uros eivät immunologisesti sovi toisilleen ja koirat tunnistavat sen.

Astutukseen liittyvät paperiasiat:
• Täytä aina Kennelliiton virallinen astutussopimuslomake
• Kun astutus on onnistunut niin voit olla yhteydessä pentuneuvojiin, jotka pitävät yllä astutus- ja pentupörssejä. Pörssiin voit ilmoittaa astutuksen tai pentueen pentuvälityslomakkeella.

Lisätietoja: https://www.sympaatti.fi/artikkelit/koiran-astutus

tvporn.cc