Rodut

Hammaspuutokset

Suomenpystykorvalla on enenevässä määrin havaittu yksittäisten pysyvien hampaiden puutoksia. Puutokset voivat olla myös vakavia, suomenpystykorvan terveyskyselyn (v.2010) valossa jopa enimmillään 10 hampaan puutoksia. Terveyskyselyn mukaan 87 koiralla kuvattiin hammaspuutoksia (39%), joista 57 (65%) oli lieviä ja 30 (35%) vakavia useiden hampaiden puutoksia.

Pysyvien hampaiden puuttuminen on perinnöllinen vika, mutta sen periytymismekanismi suomenpystykorvalla ei ole tiedossa. Todennäköisesti on kuitenkin kysymys usean eri geenin vaikutuksesta (polygeeninen ominaisuus). On todennäköistä, että hammaspuutoskoira jättää itsensä kaltaisia jälkeläisiä lähes jokaiseen pentueeseensa, joten näiden koirien käyttäminen jalostukseen lisää hammaspuutoksellisten yksilöiden määrää. Toisaalta, ongelma on terveyskyselyn valossa rodussa niin laajalle levinnyt, ettei hammaspuutoskoiria voida jättää käyttämättä ilman, että jalostukseen käytettävien koirien määrä käy vaarallisen pieneksi.

Koiran hampaisto © Outi HeliPremolaarien P1 -P4 (väliposkihampaat) puutos on yleisin ja lievin muoto hammaspuutoksissa. Jos koiralta puuttuu etuhampaita (inkisiivat), poskihampaita (molaarit, lukuun ottamatta M3 – hammasta) tai kulmahammas (caninus), on tilanne vakavampi ja koiran jalostuskäyttöä on syytä tarkoin harkita. Lisäksi on kiinnitettävä huomiota koirien leukojen leveyteen ja voimakkuuteen. Koira, jolta puuttuu hampaita, on usein myös kapea leuoistaan.

Spk jalostusryhmä ottaa vastaan tietoa suomenpystykorvien hampaistosta. Alla olevalla lomakkeella tulisi jalostusneuvontaan ilmoittaa eläinlääkärin toteama suomenpystykorvan hampaisto. Erityisen tärkeää tämä on jalostukseen ajateltujen koirien kohdalla. Jalostusryhmässä lomakkeita vastaanottaa Tia Pitkänen, email tia.m.pitkanen (at) gmail.com

Koiran hammastarkastuslomake

Eläinlääkärin täyttämä hammastarkastuslomake ei vaikuta suomenpystykorvien hampaiden purennan tarkastukseen näyttelyissä.


tvporn.cc