Rodut

Synnytys

Noin viikko ennen synnytystä narttu alkaa tehdä pesää, maitoa alkaa nousta maitorauhasiin ja karva lähtee maitorauhasten ympäristöstä. Nartun lämpöä kannattaa alkaa mittaamaan pari kertaa päivässä. Lämpö mitataan peräaukosta n. 2 cm syvyydeltä. Väärin mittaaminen antaa vääriä lämpötiloja. Ruumiinlämpö on normaalisti noin 38 ja laskee alle 37, kun synnytykseen on aikaa 1 vrk. Viimeisen vuorokauden aikana narttu ei enää syö. Se juo paljon, virtsaa tiheästi ja ulostaa usein. Uloste saattaa muuttua löysäksi, ja narttu saattaa myös oksentaa. Levottomuus ja vatsan raapiminen kertoo myös synnytysajankohdan lähestymisestä.

Ensimerkkejä synnytyksestä on verinen ja limainen emätinvuoto ja supistukset. Supistusten aikana narttu läähättää ja on levoton. Avautumisvaihe kestää noin 6–12 tuntia, ensikertalaisilla jopa 36 tuntia. Avautumisvaiheen lopussa kohdunsuu on auki. Työntövaihe alkaa sikiövesien menolla. Työntövaiheessa narttu näyttääkin siltä, että ponnistaa pentua ulos. Pentu syntyy suljetussa pussissa ja jälkeiset syntyvät aina pentujen välissä erikseen. Narttu yleensä osaa repiä kalvopussin auki, mutta jotkut ensikertalaiset tarvitsevat siinä ihmisen apua. Pussissa oleva pentu tukehtuu, jos ei sitä auteta repimällä pussia auki. Narttu syö jälkeiset tai osan niistä ja saa niistä hormoneja, jotka stimuloivat maidoneritystä ja kohdun supistumista. Narttu osaa yleensä myös katkaista napanuoran sopivasti ja oikeasta kohdasta, eikä tarvitse siinä ihmisen apua. Narttu nuolee syntyneen pennun puhtaaksi ja kuivaksi, mikä aiheuttaa pennulla endorfiinien vapautumista ja hyvänolon tunteen sekä auttaa nartun hoivavietin käynnistymistä. Tämäkin nartun pitäisi saada tehdä ilman ihmisen apua. Rauhallinen ihminen rauhoittaa myös nartun ja auttaa sitä luottamaan itseensä.

Synnytyskanavassa tulossa olevaa pentua ei saa vetää ulos, ellei se ole juuttunut synnytyskanavaan minuuteiksi. Silloinkin pentua voi varovasti vetää vain supistuksen aikana. Juuttuminen ilmenee siten, että synnytyskanavasta työntyy ulos joko pää tai takakäpälät tarjonnasta riippuen, mutta ne vetäytyvät takaisin supistuksen loppuessa. Usein juuri ensimmäinen pentu on suurin. Kuolleena syntyneen pennun narttu saattaa syödä.

Synnytyksen aikana kannattaa laittaa ylös supistusten ja ponnistusten alkamisajankohdat ja pentujen syntymäajat. Tämä auttaa arvioimaan, milloin tarvitaan eläinlääkärin apua. Lisäksi kannattaa seurata, että istukoita tulee ulos yhtä monta kuin pentujakin. Kohtuun jäänyt istukka saattaa aiheuttaa myöhemmin kohtutulehduksen.

 

 

Synnytysvaikeuksista

Synnytysvaikeuksista tavallisin on supistusheikkous, mikä tarkoittaa sitä, että avautumisvaiheen jälkeen työntövaihe ei ala ollenkaan tai työntövaiheen aikana supistukset vähitellen heikkenevät ja loppuvat. Eläinlääkärin vastaanotolla supistusheikkouteen voidaan antaa oksitosiinihormonia tai kalsiumliuosta, joita ei koskaan saa antaa synnyttävälle nartulle omin päin.

Eläinlääkärin apua tarvitaan, jos
• Narttu muuttuu viimeisinä tiineyspäivinä apaattiseksi tai syömättömäksi
• Nartulla esiintyy tummaa tai veristä vuotoa
• Synnytys ei käynnisty 24 tunnin sisällä lämmön laskusta alle 37:ään
• Ensimmäinen pentu ei synny yli 2 tuntia kestäneiden voimakkaiden supistusten jälkeen
• Seuraavat pennut eivät synny yli tunnin kestäneiden voimakkaiden supistusten jälkeen
• Pentu juuttuu yli 15 minuutiksi synnytyskanavaan
• Pentujen väli venyy yli 3 tuntiin

Joskus joudutaan keisarinleikkaukseen, jonka onnistumiseen sekä nartun ja pentujen toipumiseen vaikuttaa suuresti se, että nartun omistaja on osannut lähteä riittävän aikaisin eläinlääkärille. Keisarinleikkauksen jälkeen narttu yleensä alkaa hoitaa pentuja hyvin. Jotkut nartut voivat heräämisvaiheessa tokkurassa käsitellä pentuja kovakouraisesti. Nartulla saattaa olla kipuja leikkauksen jälkeen. Se voi aiheuttaa maidontuotannon heikkenemistä ja puutteita hoivaamisessa. Kipuun voi antaa apteekista ilman reseptiä saatavaa ketoprofeenivalmistetta 1mg/kg kerran vuorokaudessa, jos eläinlääkärisi ei ole määrännyt muuta valmistetta. Jos nartun lämpötila nousee leikkauksen jälkeen yli 40 asteen, narttu on todennäköisesti saanut infektion joko leikkaushaavaan tai kohtuun. Eläinlääkäriin täytyy ottaa yhteyttä heti!

tvporn.cc