Nettipystis

Toimituksen vihjeet ja ohjeet

Toimituksen vinkkejä

Kuvien lähettäminen lehteen

SPJ tarvitsee jatkuvasti erilaisia tilannekuvia kolmesta rodustaan. Kiitos aktiivisen jäsenistön, kuva-arkistosta löytyy kuvia moneen tarpeeseen. Lisääkin kaivataan kuitenkin jatkuvasti.

Kun lähetät lehteen digitaalisia kuvia, niin lähetäthän ne mahdollisimman suurina tiedostoina. Varmista jo ennen kuvaamista, että kamerasi on säädetty kuvaamaan PARASTA kuvalaatua ja SUURINTA kokoa.

Kuvia ei saa liittää tekstitiedostoihin, vaan ne on lähetettävä erillisinä jpg (jpeg)-tiedostoina digitaalisina tai skannattuna jpg (jpeg) muotoon. Jos kuva on otettu diginä, on parempi, että se myös lähetetään sähköisesti. Kuvien resoluutio 300 dpi, tiedostokoko vähintään 500kt. Tarvittaessa soita ja keskustele asiasta toimittajan kanssa. Älä pienennä kuvaa missään vaiheessa! Perinteiset paperikuvat ja diatkin ovat tervetulleita. Jos sähköisiä kuvia on vain muutama, ne voi lähettää sähköpostina. Suurempi määrä on parasta toimittaa cd:lle poltettuna.

SPJ:llä oikeus kuvien käyttöön

Muista, että kuvien tekijäoikeus on kuvaajalla, ei kuvan omistajalla. Jos kuva ei ole Sinun ottamasi, älä lähetä sitä lehteen ellei Sinulla ole edelleen luovutukseen kuvaajan lupaa. Kuvaajan nimi on hyvä ilmoittaa varsinkin arkistoon tulevien kuvien kohdalla.

Kun lähetät kuvia toimitukseen, ne ovat SPJ:n käytössä korvauksetta. SPJ voi käyttää kuvia lehdessä, muissa julkaisuissaan tai kotisivuillaan. Jos haluat lähettämäsi kuva-aineiston takaisin, laita mukaan postimerkillä varustettu kuori. Julkaistut kuvat ovat SPJ:llä sähköisessä muodossa talletettuna.

Kansikuvasta maksu

Jos huomaat kuvasi tulleen valituksi Pystykorva-lehden kanteen, voit halutessasi lähettää SPJ:n rahastonhoitajalle kuvasi kansikäytöstä 50 euron laskun. Laita laskun selitteeksi omien tietojesi lisäksi se, minkä numeron kannessa ottamasi kuva esiintyi.

Koiran kuvaaminen

Kun kuvaat koiraa esimerkiksi valiopalstalle, niin kuvaa se mieluiten sivulta ja koiran tasolta. Älä kuvaa liian läheltä, etteivät mittasuhteet vääristy. Tele tai varovainen zoomaus on parempi tapa kuvata. Sivuvalo on parempi kuin esimerkiksi suora kirkas auringonvalo ja mustaan koiraan saat sävyä käyttämällä (täyte)salamaa. Koiran ilme on parempi, jos saat sen namipalan kerjäämisen sijasta katsomaan kaukaisuuteen. Toisinaan koira poseeraa paremmin, jos sitä pitelee sille vieras ihminen ja omistaja menee kauemmaksi (etupuolelle).

Järjestelmäkamera on sikäli pokkaria parempi, että laukaisussa ei ole viivettä. Säädä pokkari kuvaamaan sarjatulta, silloin viive ei haittaa yhtä paljon ja Sinulla on suurempi mahdollisuus päästä nappaamaan paras asento. Panosta ensimmäisiin kuviin – kun koira ja kuvaustiimi väsyvät, onnistumisen mahdollisuudet pienenevät.

Älä rajaa liian tiukasti. Kun kuva on kooltaan suuri, sen voi helposti rajata oikeaan kokoon myöhemminkin, vaikkapa vasta toimituksessa. Valitse kuvaukselle rauhallinen tausta.

Kirjoita lehteen

Pystykorvassa julkaistaan mielellään myös jäsenten kirjoituksia mitä moninaisemmista aiheista. Tässä muutama vinkki, jotka huomioon ottamalla juttu varmemmin ylittää julkaisukynnyksen:

Jutussa oltava juju

Julkaistavassa jutussa on hyvä olla jokin juju, joka tekee siitä mielenkiintoisen. Tavallisia ja KV-kokeita järjestetään niin paljon, että perusjuttua sellaisesta ei kannata tarjota. Mielenkiintoisen jutusta tekee esimerkiksi se, jos voittaja (KKK, SPK tai PPK) haukkuu 100 pistettä tai jos jutussa annetaan vinkkejä kokeneen järjestäjän/oppaan/tuomarin/muonitusmestarin näkökulmasta. Tai laaditaan reportaasi siitä, miten järjestäjät valmistivat kestävät info-kyltit tapahtumalle (tällainen juttu lehdessä on ollutkin).

Keskity olennaiseen

Pystykorvan palstatila on rajallinen ja siksi tiiviit, olennaiseen keskittyvät jutut ovat parempia, kuin liikaa sivupoluilla harhailevat tarinat. Elävyys on kuitenkin hyväksi ja erityisesti lehti on saanut kiitosta siitä, että jutuissa kuuluu / näkyy kirjoittajan oma ääni. Eli ei toki pipoa liiankaan kireälle! Jos kirjoitat asiaa, niin tarkista faktat.

Muistokirjoitukset ja päivänsankarit

Pystykorvassa julkaistaan muistokirjoituksia edesmenneistä ja syntymäpäiväkirjoituksia pyöreitä täyttävistä varttuneemmista aktiiviharrastajista. On suositeltavaa, että kirjoituksen laatii joku kirjoituksen kohteen tuntenut / tunteva henkilö. Kirjoitusasusta ei tarvitse kantaa huolta, sillä toimittaja oikolukee tekstit ja tekee siihen tarvittavat korjaukset. Sopiva muisto- tai syntymäpäiväkirjoituksen pituus on 2000-3000 merkkiä.

Hyvä fontti on Times New Roman, koko 12. Yhdelle Pystykorvan sivulle mahtuu noin 2000-3000 merkkiä riippuen kuvien määrästä.

Muista kirjoittaessasi Juice Leskisen viisaat sanat:

Jos jotain ei voi sanoa yksinkertaisesti, sitä ei yksinkertaisesti voi sanoa.”

Toimittaja Erja Pekkala

tvporn.cc