Rodut

Miten mukaan

Vuoden 2024 hirvikokeet

Kun suunnittelet metsästyskoiran hankintaa, täytyy sinun lähestyä asiaa siten, että määrittelet ensin, mitä aiot metsästää. Jos tavoitteenasi on suurriista (hirvi ja karhu), valintasi on silloin kotimainen Karjalankarhukoira. Tietoa rodusta saat Suomen Pystykorvajärjestön (SPJ) karhukoirajaostolta, SPJ:n nettisivuilta sekä alueellisilta rotua harrastavilta yhdistyksiltä. Nettisivuilta löydät myös nuoren koiran koulutusohjeita. Järjestö julkaisee 6 kertaa vuodessa ilmestyvää Pystykorva-lehteä.

Karjalankarhukoiralla voi osallistua metsästyspystykorvien koetoimintaan (HIRV, HIRV-J, KARH, VAHI, MEJÄ, LINT). Hirvenhaukkukokeiden sääntöjä noudatetaan myös vuosittain järjestettävissä rodun mestaruusotteluissa.

Miten mukaan?

Kun suunnittelet metsästyskoiran hankintaa, täytyy sinun lähestyä asiaa siten, että määrittelet ensin, mitä aiot metsästää. Jos tavoitteenasi on suurriista (hirvi ja karhu), valintasi on silloin kotimainen karjalankarhukoira.

Rodusta kannattaa hankkia mahdollisimman paljon tietoa ennen lopullista valintaa.

Tietoa rodusta saat Suomen Pystykorvajärjestön (SPJ) karjalankarhukoiran rotujaostolta. SPJ:n nettisivuilta saat tietoa rodun käyttöominaisuuksista, luonteesta, terveydestä sekä ulkomuodosta.

Liittyessäsi rotujärjestön jäseneksi saat 6 kertaa vuodessa ilmestyvän Pystykorva-lehden. Lehdestä saat tietoa järjestön ajankohtaisia asioista ja tapahtumista. Sinne kirjoittavat omia kokemuksiaan rotujen harrastajat.

Jos olet jo tutustunut rotuun, vaikkapa kaverien ja heidän koiriensa kautta, on näistä kokemuksista paljon apua uuden koirasi kanssa.

Rotujärjestöllä on puolueeton pentuvälitys, jonne kasvattajat ilmoittavat toteutuneet astutukset ja syntyneet pentueet.  Astutus– ja pentupalstoilta voit etsiä sopivaa pentuetta, joka täyttää sinun toiveesi. Myös järjestön pentuneuvojat ovat tarvittaessa apunasi etsimässä sinulle sopivaa pentua ja vastaamassa kysymyksiisi. Pentuneuvojien yhteystiedot löydät täältä.

Karjalankarhukoirien suunnitteilla oleviin ja toteutuneisiin astutuksiin sekä syntyneisiin pentueisiin pääset tutustumaan myös pentuneuvojien ylläpitämällä Facebook-sivulla Karjalankarhukoirien pentupalsta.

SPJ:n lisäksi karjalankarhukoiralla on alueellisia rotua harrastavia yhdistyksiä, joilta saat tukea rodun aloittelevana harrastajana. Alueellisten yhdistysten toiminnasta saat tietoa karjalankarhukoira-harrastajilta ja internetistä yhdistysten nettisivuilta. Linkkejä paikallisyhdistysten nettisivuille löytyy esimerkiksi täältä.

tvporn.cc