Rodut

Suosituskriteerit

Suosituskriteerit päivitetty 13.2.2024

KARJALANKARHUKOIRIEN JALOSTUSTAVOTTEET

Molempien vanhempien tulee täyttää PEVISA ehdot https://spj.fi/rodut/karjalankarhukoira/terveys/pevisa. Kasvattajan pyynnöstä yhdistelmälle tehdään parituserittely, josta näkyy miltä osin yhdistelmä täyttää tai ei täytä rodulle asetettuja jalostustavoitteita. Parituserittelyssä otetaan kantaa myös pentueen jatkojalostusmahdollisuuksiin.

SUOSITUSKRITEERIT:

  • Kummallakin vanhemmalla on vähintään HIRV1- tai KARH1-tulos.
  • Kummallakin vanhemmalla näyttelystä vähintään laatumaininta H
  • Yhdistelmän yhteenlaskettu lonkkaindeksi on vähintään 200. Jos indeksiä ei ole vielä laskettu molemmille tai toiselle yhdistelmän vanhemmista, lonkkakuvaustuloksen C saaneen koiran parituskumppaniksi suositellaan käytettävän lonkkakuvaustuloksen A tai B saanutta koiraa.
  • Yhdistelmän sukusiitosaste kahdeksan sukupolven mukaan laskettuna on alle 5,0%, sukukatokerroin vähintään 0,50 ja vaikuttavimman koiran osuus sukusiitosasteessa enintään 0,85 %.
  • Jos koiran edellisissä pentueissa on todettu Pevisassa mainittuja silmäsairauksia, tai koiran jompikumpi vanhemmista on todettu sairastavan kyseisiä sairauksia, tälle suositellaan ainoastaan yli 5-vuotiaana tarkastettua ja terveeksi todettua parituskumppania.
  • Perinnöllisten silmäsairauksien mahdollisia kantajia ei esiinny yhdistelmän sukutaulussa liian lähellä (kataraktan suhteen kahdessa sukupolvessa ja PRA:n suhteen kolmessa sukupolvessa).
  • Luustonkehityshäiriö, tappijalka, prcd-PRA tai kääpiökasvuisuus geenivirhe kantajan parituskumppaniksi suositellaan geenitestissä normaaliksi testattua. Alttiiksi testattua ei suositella.
  • Ei suositella yhdistelmää missä metsästyspystykorvien tai tulevaisuudessa koiratietokannan virtuaaliparituksessa syntyvien pentujen laskennallinen epi-luku on korkeampi kuin rodun keskiarvo, tällä hetkellä epi-luvun keskiarvo karhukoiralla on n. 0,3. Keskimääräisen epi-luvun muuttuessa jalostusryhmä harkitsee tarvittaessa muutoksia suositusrajaan.

Jalostustavoitteet eivät täyty seuraavissa tapauksissa:

Uusintayhdistelmä, astumishaluttomuudesta tai -vaikeuksista johtuva keinosiemennysyhdistelmä, yhdistelmän koiralla on mahdollisen perinnöllisen taustan omaava sairaus tai vamma (autoimmuunisairaudet, allergiat ja atopiat, luuston kehityshäiriöt, patellaluksaatio, polven ristisidevamma, sydänviat, terveyttä haittaavat rakennevirheet). Myöskään toistuvista tulehdussairauksista kärsiviä koiria ei tulisi käyttää jalostukseen.

tvporn.cc