Rodut

Jalostusurokset

Rodun terveyden ja monimuotoisuuden vaalimiseksi suositeltavat jalostusurokset pyritään valitsemaan terveistä, metsällä toimivista PEVISA-tarkastetuista koirista. Suositellaan, että uroksella olisi käyttökoe- tai taipumuskoetulos ja se olisi näyttelyissä palkittu tai todettu rodunomaiseksi esimerkiksi kokeneen harrastajan toimesta. Monimuotoisuuden ylläpitämiseksi pyritään aktiivisesti kehittämään naaras/uros-suhdetta, eli pyritään siihen, että naaraita ja uroksia käytettäisiin saman verran jalostukseen, kuitenkin huomioiden urosten jälkeläismäärät.

Millainen on hyvä jalostusuros

Hyvä jalostusuros on perinnöllisten sairauksien osalta terve, sillä on rodunomainen luonne/ ulkomuoto ja se toimii metsällä linnulle, hirvelle tai pienpedoille.

Alle 2-vuotiaita uroksia ei suositella jalostukseen ja alle 4-vuotiaalle suositellaan kaksi pentuetta.

Mikäli uroksen ulkomuoto, terveys, käyttökoetulokset ovat hyvät ja sen pentueet ovat onnistuneet, voi sitä käyttää harkiten jalostukseen.

Jalostukseen käytettävällä uroksella ei saa olla ulkomuodollisia hylkääviä virheitä. Sen molemmat kivekset tulee olla laskeutuneet ja sen epilepsiariskiä kuvaavan epi-luvun tulee olla pienempi kuin 1,80. Uroksella ei saa olla yli 40 jälkeläistä.

 

Image

LINT-ja HIRV-urosten lista:

Listaus jalostusuroksista Jalostusuroslista

Koirien tiedot päivittyvät listalle viiveellä, joten tarkistathan tiedot ja niiden oikeellisuuden myös Koiranet tietokannasta.

Ennen jalostusta varmista sopivuus ja viimeisimmät terveystiedot aina jalostusneuvonnasta.

Listaa koskevat yhteydenotot osoitteeseen jalostus.spk(at)gmail.com

tvporn.cc