Rodut

Hirven haukkukoulutus

Tottelevaisuuden kouluttaminen

Viheltäminen on hyvä lähietäisyydeltä tapahtuva kutsukäsky ja sen pentu oppii helposti. Hirven pyynnissä ja mahdollisessa hirvikokeissa tämä ei kuitenkaan riitä. Metsästystorvi on erittäin hyvä vaihtoehto. Paras tapa opettaa pentu torvelle on kutsua se syömään aina torvella. Mikäli pentu on jo lähietäisyydellä ruokaa sille vietäessä, anna sille kuitenkin torven ääntä ensin ja tämän jälkeen välittömästi ruoka. Metsäreissu kannattaa päättää torvella kutsuun ja pieneen makupalaan. Kun pentu tottelee torvea tinkimättä niin tämän jälkeen sitä käytetään vain tarvittaessa.

Torvelle koulutus pitää tehdä pentuna jo ennen ensimmäisiä hirvikosketuksia. Tämä saattaa tuntua aluksi ihan turhalta touhulta. Kuitenkin jos koirasi on erityisen hirviverinen se pelastaa sinut myöhemmin turhalta koiran perässä juoksemiselta ja hirvikokeissa hyvällä tottelevaisuudella kerätään ne kokeen viimeiset tärkeä pisteet.

Muun riistan ampuminen

Suomenpystykorvalle osoitetaan aseella minkä metsästyksestä isäntä on kiinnostunut. Mikäli siitä halutaan hyvä hirvikoira niin sille pitää ampua vain hirviä. Aluksi se on kyllä kiinnostunut kaikesta riistasta. Jänistä ja oravaa sille ei missään nimessä pidä ampua. Muutoin ne ovat myöhemmin jatkuva kiusa hirviä metsästettäessä.

Paukkupelko

Pentu pitää totuttaa ampumiseen vähitellen. Erittäin hyvä vaihtoehto on ottaa pentu mukaan autoon kun menet ampumaradalle. Aluksi voi vähän seurailla pennun reagointia ampumiseen auton sisäpuolella, availla vähän ikkunoita ja lopuksi ulkoilutta sitä narussa ampumaradan alueella. Tällainen vierailu kannattaa tehdä niin näkee miten koira reagoi ampumiseen. Tarvittaessa on hyvä käydä useampia kertoja ennen hirvijahdin alkua niin yllätyksiä ensimmäisessä ampumatilanteessa ei pääse syntymään.

Vietä paljon aikaa pennun kanssa metsässä

Liiku ja vietä aikaa pennun kanssa metsässä heti pennusta alkaen. Aluksi lyhyitä retkiä päivittäin niin, että pennulle jää vielä liikkumisintoa jäljelle reissun päätyttyä. Liiallista kävelyä tulee välttää. Pennun pitää saada tutustua maastoon ilman pelkoa isännän kadottamisesta. Isännän pitää olla samoilla sijoillaan niin kauan, että pentu on saanut rauhassa tutkia ympäristön ja sen tulee osoittaa käyttäytymisellään jo haluttomuuttaan ympäristössä liikkumiseen, ennen kuin muutetaan paikkaa. Siirry vasten tuulta toiseen paikkaan 300-400m normaalia kävelyvauhtia ja jää taas niille sijoilleen. Näin saat koirasta laajahakuisen ja koira oppii seuraamaan isäntäänsä. Aktiivisesti liikkuvalla koiramiehellä ei yleensä ole laajahakuista koiraa. Metsään kannattaa mennä ja tulla sieltä aina autolla niin pentu tottuu myös autoon ja oppii tunnistamaan oman auton.

Ensimmäiset hirvikosketukset

Suomenpystykorva aloittaa hirven haukun 6-12 kk iässä. Liikuttaessa pennun kanssa metsässä se väistämättä törmää hirven jälkiin ja niitä seuratessaan myös löytää hirveen. Haukun alettua, älä häiritse sitä ja pysy hiljaa sillä paikalla kun haukku alkoi. Pentu kyllä tietää missä isäntä on ja se tulee kyllä haukulta luoksesi. Kun pentu tulee luoksesi niin kehu ja innosta sitä. Mikäli pentu ei heti kehujen jälkeen palaa uudelleen hirvelle, etene hiljalleen hirven suuntaan. Kun pentu etenee omineen, pysähdy ja jää odottamaan uusintahaukkua. Mikäli hirvi ei jää löytöpaikalle vaan pakenee ja pentu tulee luoksesi niin siirry 200-300m oletettua hirven pakenemisreittiä ja jää paikoillesi ja anna pennulle aikaa etsiä hirvi. Tällä ajatuksella tulisi alueella kierrellä niin kauan, että saadaan uusintahaukku. Yhden uusintahaukun jälkeen voi kyllä pennun jo kytkeä ja palata kotiin hyvillä mielin. Tällä käytöksellä osoitat pennulle oman kiinnostuksesi hirvestä.

Tyhjän haukuttaminen

Kun nuori koira haukkuu 30-45min hirveä ilman yhteydenottoa, niin kannattaa kaikin keinoin välttää uusia hirvikosketuksia ja pyrkiä liikkumaan muutoin koiran kanssa. Liiallinen tyhjän haukuttaminen alkaa latistaa nuoren koiran intoa. Keskity treenihaukkujen sijaan hirvenmetsästyksen alkujärjestelyihin ja pyri saamaan nuorelle koirallesi nopeasti kaato. Parin onnistuneen kaadon jälkeen koirasi kyllä tietää mitä metsästetään ja kestää kyllä haukuttamista eikä vaaraa kyllästymisestä ole.

Jokainen koiramies kouluttaa koiransa omalla tavallaan

Koiran kouluttamisessa ei ole yhtä totuutta. Nämä vinkit on tarkoitettu keskustelun pohjaksi ja ajatuksiksi, joihin omia koiran koulutustapoja voi vertailla ja auttaa näin koiranomistajaa löytämään oma linja koiransa kouluttamiseen. Itse olen tehnyt koirieni koulutuksessa pahoja virheitä mutta olen niistä myös oppinut aina uutta. Toivonkin, että nämä vinkit edesauttavat toisia koiramiehiä välttämään samoja virheitä ja, että nämä vinkit edistävät suomenpystykorvan kehittymistä hyväksi hirven pyyntikoiraksi.

Teksti: Seppo Tahvonen

tvporn.cc