Rodut

Terveys

Pohjanpystykorvaa voidaan hyvällä omalla tunnolla sanoa ”hyvin terveeksi roduksi”. Pohjanpystykorvalla ei ole huomattavan paljon yleisiä elinkykyä ja elämisen laatua heikentäviä perinnöllisiä sairauksia. Elinikä on pitkä, noin 12-14 vuotta, eikä vanhuuden vaivoja tunnu myöskään esiintyvän rodulla merkittävästi.

Pohjanpystykorva on ollut PEVISA-ohjelmassa 1.1.1994 alkaen. Huomioi, että uusi PEVISA on tullut voimaan 1.1.2020. Perehdy siihen. Vuosittain PEVISA-tarkastuksissa käy ilahduttavan paljon pohjanpystykorvia, mutta ikinä näitä tarkastuksia ei tehdä liikaa ja jokainen terveystutkimus- tulos on rodullemme eduksi ja voimaksi.

Rodulla esiintyviä muita sairauksia

Ohessa mainittu myös muutamia sellaisia sairauksia, joita saattaa esiintyä, mutta joista ei ole riittävästi tietoa.
– Kivesviat (todettu, polygeeninen) jalostuskielto
– Napatyrä (todettu, polygeeninen) leikattavissa
– Hammaspuutokset (todettu)
– Häntämutka (todettu)
– Diabetes l. sokeritauti (todettu, autoimmuunisairaus) elinikäinen insuliinin korvaushoito
– Distichiasis, trichisiasis ja ylimääräiset ripset/ripsirivi (todettu, esiintyy varsin yleisesti, todennäköisesti polygeeninen) Aiheuttaa silmien kirvelyä ja sarveiskalvon haavaumia. Ylimääräiset ripset voidaan tarvittaessa poistaa kirurgisesti.
– Hypotyreoosi l. kilpirauhasen vajaatoiminta (mahdollisesti, autoimmuunisairaus) elinikäinen kilpirauhashormonin korvaushoito.
– Kondrodystrofia l. periytyvä luiden epifyysirustojen kasvu- ja luutumishäiriö (mahdollisesti, tiedotettu, yksinkertainen resessiivi)

Terveyden osalta rodun tilannetta seurataan jatkuvasti. Jokainen tehty PEVISA-tarkastus auttaa rotua ja rotujärjestömme jalostustoimikuntaa tehtävässään säilyttää- ja jalostaa pohjanpystykorvaa hienona, alkuperäisenä metsästyskoirarotunamme.

Muut sairaudet ja terveydelliset ongelmat huomioidaan niiden edellyttämällä vakavuudella, rodussa esiintyviin lisääntymisongelmiin kiinnitetään huomiota ja pyritään yhdistelmäsuunnittelulla parempaan pentutulokseen ja luonnolliseen ongelmattomaan lisääntymiseen.

Pohjanpystykorva on suhteellisen terve rotu myös maailmalla. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan, jossa tutkittiin eri koirarotujen sairastavuutta ja elinikää vakuutusyhtiöaineistoista, oli skandinaavisilla metsästyskoiraroduilla (pohjanpystykorva, suomenpystykorva, karjalankarhukoira), buhundilla ja siperianhuskylla pienin kuolleisuus ja sairastavuus.

tvporn.cc