Rodut

Rokotukset

Rotuhygienian ylläpitämiseksi kaikki suomenpystykorvat tulee rokottaa. Rokotuksien voimassaoloa tulee pitää yllä uusintarokotuksin niin, että koira pysyy mahdollisimman hyvin vastustuskykyisenä esiintyviin tauteihin.

Raivotaudin, penikkataudin ja parvon torjunta

Raivotautirokotus

Rabiestartunta leviää lähes yksinomaan raivotautisen nisäkkään pureman välityksellä. Rokottamalla koirat ennaltaehkäistään infektio koirassa ja taudin mahdollinen leviäminen muihin eläimiin ja ihmiseen.

Ensimmäinen rokotus suositellaan annettavaksi koirille noin 4 kuukauden iässä ja toinen vuoden iässä.

Alle vuoden ikäiselle koiralle annettu rokote on voimassa yhden vuoden. Vuoden iässä tai sen jälkeen annetut seuraavat rokotteet ovat voimassa rokotteen valmisteyhteenvedon mukaisesti.

Penikkatautirokotus

Penikkatauti on morbilliviruksen (paramyksovirus) aiheuttama tarttuva tauti koirilla ja muilla lihansyöjillä, kuten freteillä, minkeillä, ketuilla ja supikoirilla.

Penikkatautirokotus annetaan ensimmäisen kerran 12 viikon ikäiselle pennulle osana ns. nelosrokotetta. Tehosterokote annetaan 4 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Alle vuoden iässä koiralle annettu tehoste on voimassa yhden vuoden. Vuoden iässä tai sen jälkeen annetut seuraavat tehosteet ovat voimassa rokotteen valmisteyhteenvedon mukaisesti.

 

Parvotautirokotus

Parvo on nuorella pennulla esiintyvä ripulitauti, joka saattaa johtaa koiranpennun kuolemaan. Emän antama suoja kestää pennulla noin 3 kuukautta. Pennut voidaan rokottaa ensimmäisen kerran 6-10 viikon iässä.

Jos pentu ei ole saanut ternimaitoa, rokotukset voidaan aloittaa 6-8 viikon iässä. Pennut rokotetaan jatkossa rokotusohjelman mukaisesti penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta ja parvovirustartuntoja vastaan kolmen ja neljän kuukauden iässä.

Rokotusmääräysten asettamat vaatimukset

Koiranäyttelyissä ja kokeissa sekä muissa järjestetyissä koirien joukkotilaisuuksissa noudatetaan Suomen Kennelliiton hallituksen hyväksymiä rokotusmääräyksiä.

Koiralla tulee olla voimassa oleva penikkatautirokotus ja raivotautirokotus, jotta se saa osallistua näyttelyihin ja kokeisiin.

Tapahtumiin osallistuvan koiran mukana tulee olla rokotustodistus, johon on kirjattu koiran tunnistusmerkintä sekä annettujen rokotteiden viimeinen voimassaolopäivä.

Jos koiran rokotus on vanhentunut, tulee rokotus kaikissa tapauksissa uusia vähintään 21 vrk ennen tapahtumaa (kolmen viikon varoaika).

Suomen Kennelliiton rokotusmääräykset

Metsästettäessä koirien on oltava rokotettuja raivotautia vastaan

Rokotteen voimassaoloaika määräytyy jatkossa rokotteen valmistajan suosituksen mukaisesti. Suomessa käytössä olevat rabiesrokotteet ovat voimassa 3 vuotta yli vuoden ikäiselle koiralle annettuina.

Ensimmäinen rokotus on annettava vähintään 21 vuorokautta ennen koiran käyttöä metsästyksessä tai viranomaisen palvelutehtävissä. Samat vaatimukset koskevat myös luolakoirametsästyksessä käytettäviä koiria.

Maahantuontiin liittyvät rokotusmääräykset ja muita rokotuksiin liittyviä suosituksia löydät EVIRA:n sivuilta.

tvporn.cc