Rodut

Epilepsia

Karhukoira rotuna on lähestulkoon vapaa epilepsian osalta ja vuoden 2007 jälkeen syntyneissä pennuissa epilepsiaa ei ole todettu. 2000 -luvulla toteamisia on tehty yhteensä vain 17 kappaletta.


Epilepsia (kaatumatauti) on aivojen sähköisen toiminnon häiriö, joka ilmenee eriasteisina kohtauksina myöskin koirilla. Aidon eli idiopaattisen epilepsian syntytapa ei ole täysin selvillä. Sen epäillään johtuvan perinnöllisestä virheestä hermokalvoilla tai hermoston välittäjäaineiden toiminnassa.

Epileptiformiset kohtaukset voivat johtua myös muista sairauksista, jolloin puhutaan symptomaattisesta eli sekundaarisesta epilepsiasta. Epilepsian hoito tapahtuu lääkehoidolla eläinlääkärin ohjeiden mukaan.

Suomen Pystykorvajärjestö kerää jalostusneuvontaa varten tietoja erillisellä kaavakkeella koirien saamista epilepsiatyyppisistä kohtauksista. Epilepsiaa sairastavista koirista on myös erittäin tärkeää saada verinäyte Hannes Lohen geenitutkimusryhmälle.

Perinnöllisestä tekijästä johtuvaa

Aito epilepsia on perinnöllistä, mutta periytymistapa ei ole vielä selvillä. Periytymistavan selvittäminen on käynnissä Hannes Lohen geenitutkimusryhmän toimesta. Verinäytteistä eristetään perintöaines eli DNA ja siitä etsitään virheellistä geeniä, mikä aiheuttaa koiriemme epilepsiaa.

Koska epilepsia on perinnöllistä, epilepsiaa sairastavaa koiraa ei tulisi koskaan käyttää jalostukseen. Myös sairaan koiran lähisukulaisten käyttöä tulisi välttää jalostuksessa. Valitettavasti sairaus voi puhjeta joskus vasta koiran saatua jälkeläisiä.

Mikäli koirallasi on epilepsia todettu toivomme alla olevan lomakkeen täyttöä ja ilmoitusta siitä jalostusneuvontaan.

Sähköisen kyselylomakkeen Karjalankarhukoirien epilepsiatyyppisistä kohtauksista löydät alta.

Karjalankarhukoirien kyselylomake epilepsia-tyyppisten kohtausten ilmoittamiseksi

Karjalankarhukoirien kyselylomake epilepsia-tyyppisten kohtausten ilmoittamiseksi

Täytä huolellisesti kohtauksia saaneen koiran tiedot. Kaikki * merkityt kentät ovat pakollisia.

Vastaa lomakkeen kaikkiin kohtiin, vaikka koira olisikin jo kuollut.

(Vuotta ja kuukautta)
(Kappaletta)
(Minuuttia/sekuntia)
(Minuuttia/sekuntia)
tvporn.cc