Rodut

Esimerkkejä astutuksista

  • Ensi kertaa astutettava Kiira vietiin ensimmäisen kerran kokeneelle Elmolle kierron 13. päivänä, kun ohjekirjoissa neuvotaan astuttamaan ensimmäisen kerran 10-14 päivänä. Kiiran kierto oli toki aiemmin vaikuttanut pitkältä. Narttu tarjosi itseään heti urokselle mutta uros ei ollut kiinnostunut. Uroksella käytiin päivittäin viikon verran, kunnes tarkka uros astui Kiiran kierron 21.päivänä. Tuloksena oli 4 pennun pentue, josta yksi syntyi kuolleena ja yksi ei kehittynyt ja jouduttiin lopettamaan. Kiira olisi siis ollut valmis astutukseen 7 päivää liian aikaisin. Seuraavassa Kiiran astutuksessa omistaja oli jo viisastunut ja otti progesteronimittauksen , kun kierto oli riittävän pitkällä. Päästiin yhdellä oikea-aikaisella astutuksella kierron 21.päivänä.
  • Kielon ensimmäisessä astutuksessa kaikki näytti onnistuvan mallikkaasti : Kokenut uros astui Kielon kierron 13. ja 14. päivinä. Molemmilla kerroilla koirat olivat 15 min nalkissa mutta Kielo jäi tyhjäksi. Seuraavissa astutuksissa omistaja otti progesteroninäytteen, joka osoitti oikean ajankohdan. Ensimmäisessä astutuksessa Kielo oli antanut astua 8 päivää liian aikaisin!
  • Ensi kertalainen 7-vuotias Kero oli tuotu Kielolle. Kielo oli kiinnostunut Kerosta ja nousi jatkuvasti Keron selkään mutta Kero ei ollut kiinnostunut. Omistaja otti Kielosta progesteroninäytteen ja lopulta Kero astui Kielon päivänä, jonka progesteroniarvokin osoitti oikeaksi. Eläinlääkäri määräsi Kielolle 32. tiineysvuorokauden kohdalla Milbemax-hoidon nenäpunkkiin ja valitettavasti tiineys päättyi keskenmenoon. Vain ottamalla progesteroninäytteen omistaja pystyi päättelemään, milloin on oikea aika lähteä toiselle urokselle, jos astuminen ei tapahdu

Ensikertalaisen Lumin kierto vaikutti lyhyeltä, erilaiselta kuin emänsä, jonka kierto on hyvin pitkä. Kierron 12.päivänä Lumi alkoi osoittaa seisontakiiman merkkejä, veti häntää sivuun ja tarjosi itseään muille lauman koirille. 13.päivänä mitattiin progesteroniarvo, joka osoitti ovulaation tapahtuneen. Astutukseen lähdettiin sitten kierron 15. päivänä , jolloin astuminen tapahtui heti ja astuttaminen kerran riitti. Progesteroniarvosta omistaja päätteli ovulaation ajankohdan, josta omistaja laski synnytyksen ajankohdan 1 päivän tarkkuudella ( ovulaatiosta 63+-1vrk )

Jos sekä uros että narttu ovat samanlaisia ja antavat astua milloin tahansa, astutuksen oikeaa ajankohtaa ei voi päätellä mistään ilman progesteronimittausta!

tvporn.cc