Ajankohtaista

26 syyskuun, 2021

Karjalankarhukoirien silmätutkimuksessa merkittävä löydös PRA:ta aiheuttavan geenimutaation osalta

Karhukoirien silmätutkimuksessa merkittävä löydös

Helsingin yliopiston Koirangeenit tutkimusryhmä, johtajanaan prof Hannes Lohi, on tehnyt merkittävän löydön karjalankarhukoirien silmätutkimuksessa.

Jo aiemmin tunnetun prcd-PRA mutaation lisäksi tutkimusryhmä on tehnyt alustavan löydön toisesta PRA:ta aiheuttavasta geenimutaatiosta. Kun löydös varmistetaan lisätutkimuksella, mahdollistaa se geenitestin tekemisen myöskin toiselle PRA:ta aiheuttavalle mutaatiolle.

Varmistaakseen löydöksen oikeellisen isommalla koiramäärällä, koirangeenit tutkimusryhmä pyytää verinäytteitä ja silmätarkastuslausuntokaavaketta kaikista sellaisista karhukoirista, joille on tehty PRA diagnoosi ja joilta vielä ei ole verinäytettä toimitettu koirangeenit tutkimusryhmälle. Myös sairastuneiden koirien lähisukulaisten (vanhemmat, sisarukset) näytteet ovat erittäin tervetulleita. Yhteyshenkilönä tutkimusryhmän puolella on Inka Pettinen (inka.pettinen@helsinki.fi). Lisäksi, mikäli joku koiranomistaja suunnittelee PRA:ta sairastavan koiran lopettamista, pyytää tutkimusryhmä yhteydenottoa ennen lopettamisen tekemistä.

Pystykorvajärjestö on tukenut taloudellisesti tehtyä tutkimusta ja olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että tutkimuspanostus on tuonut lisäinformaatiota karhukoirien silmäterveyteen. Parhaimmat onnittelut Koirangeenit tutkimusryhmälle!

tvporn.cc