Ajankohtaista

2 kesäkuun, 2018

Patellaluksaatio -kysely

Suomen Pystykorvajärjestö on päättänyt toteuttaa tutkimuksen selvittääkseen, millainen suomenpystykorvien patellaluksaation tilanne on eläinlääkäreiden sekä kasvattajien / koirien omistajien kokemuksen mukaan. Edellinen vastaavaa aihetta koskeva tutkimus tehtiin rotujärjestön toimesta yli 15 vuotta sitten. Tutkimus toteutetaan Kennelliiton tuella ja siitä vastaa Suomen Pystykorvajärjestön jalostusryhmän nimeämät henkilöt.

Rotujärjestön käsityksen mukaan patellaluksaatiota esiintyy rodussa enemmän kuin PEVISA-tutkimustilastot antavat ymmärtää. Tiedetään, että osa kasvattajista/koiran omistajista ei vie koiria viralliseen PEVISA-tutkimukseen, vaan koirat tutkitaan niin, että tietoa ei välitetä Kennelliittoon ja rotujärjestölle. Kaikista patellaluksaation vuoksi leikatuista koirista ei myöskään tule tietoa jalostusneuvontaan, eikä tiedot kirjaudu Kennelliiton tietokantaan. Patellaluksaation diagnosoinnissa on myös todettu olevan haasteita.

Tutkimustehtävän tavoitteena on selvittää suomenpystykorvien patellaluksaatiotilanne ja sairauden vakavauusaste rodussa. Tavoitteena on selvittää myös, miten toimivaksi eläinlääkärit kokevat nykyisen palpointi tutkimusmenetelmän patellaluksaation diagnosoinnissa.
Linkki kyselyyn

tvporn.cc