Rodut

Rokotukset

Penikkataudin, raivotaudin ja parvon torjunta

Rotuhygienian ylläpitämiseksi kaikki suomenpystykorvat tulee rokottaa. Rokotuksien voimassaoloa tulee pitää yllä uusintarokotuksin niin, että koira pysyy mahdollisimman hyvin vastustuskykyisenä esiintyviin tauteihin. Näyttelyihin ja käyttökokeisiin osallistuminen edellyttää koiran vastustuskyvyn olevan Suomen Kennelliiton rokotusmääräysten mukaiset.

Suomen Kennelliiton rokotusmääräykset

Parvo on nuorella pennulla esiintyvä ripulitauti, joka saattaa johtaa koiranpennun kuolemaan. Emän antama suoja kestää pennulla noin 3 kuukautta, joten rokottaminen on syytä suorittaa noin 10 viikon ikäisenä.

Rokotusmääräysten asettamat vaatimukset

Koiranäyttelyissä ja kokeissa sekä muissa järjestetyissä koirien joukkotilaisuuksissa noudatetaan Suomen Kennelliiton hallituksen hyväksymiä rokotusmääräyksiä.

Koiralla tulee olla voimassa oleva penikkatautirokotus ja raivotautirokotus, jotta se saa osallistua näyttelyihin ja kokeisiin.

Penikkatautirokotus

Koiran pitää olla rokotettu penikkatautia vastaan vähintään kaksi kertaa. Tehosterokotuksesta tulee tapahtuman hetkellä olla kulunut vähintään 21 vrk (kolmen viikon varoaika). alle vuoden iässä annettu tehosterokotus on voimassa yhden vuoden. Vuoden iässä tai vanhempana annetut tehosteet ovat voimassa ko. rokotteen valmisteyhteenvedon mukaisesti.

Jos koiran rokotus on vanhentunut, tulee rokotus kaikissa tapauksissa uusia vähintään 21 vrk ennen tapahtumaa (kolmen viikon varoaika).

Raivotautirokotus

Koiran ensimmäisestä raivotautirokotuksesta tulee tapahtuman hetkellä olla kulunut vähintään 21 vrk (kolmen viikon varoaika). Alle vuoden iässä annettu rokotus on voimassa yhden vuoden. Vuoden iässä tai vanhempana annetut rokotukset ovat voimassa ko. rokotteen valmisteyhteenvedon mukaisesti.

Metsästettäessä koirien on oltava rokotettuja raivotautia vastaan

Rokotteen voimassaoloaika määräytyy jatkossa rokotteen valmistajan suosituksen mukaisesti. Suomessa käytössä olevat rabiesrokotteet ovat voimassa 3 vuotta yli vuoden ikäiselle koiralle annettuina. Ensimmäinen rokotus on annettava vähintään 21 vuorokautta ennen koiran käyttöä metsästyksessä tai viranomaisen palvelutehtävissä. Samat vaatimukset koskevat myös luolakoirametsästyksessä käytettäviä koiria.