Rodut

Minulleko suomenpystykorvan pentu?

Hienoa , että valitsit suomenpystykorvan!

 

Nämä seikat kannatttaa ottaa huomioon pentua etsiessä
 
Suomenpystykorva on maailman monipuolisin metsästyskoira, jonka kanssa voi metsästää lintuja, hirviä tai pienpetoja. Jotkut opettavat suomenpystykorvan myös sorsalintujen noutoon vedestä tai metsästävät lisäksi myös muuta riistaa kuten jäniksiä, majavia, villisikoja tai jopa hylkeitä. Osa suomenpystykorvista haukkuu myös karhua.

Suomenpystykorva on myös oikein mukava kotikoira, joka on seurallinen ja leikkisä sekä mainio lasten kaveri, kunhan se on lapsiin jo pennusta asti tottunut. Suomenpystykorvan pitotavat ovat vuosien saatossa muuttuneet ja harvoin enää näkee yksinään pihassa räksyttävää koiraa. Seurallinen ja touhukas suomenpystykorva nauttii kaikenlaisesta tekemisestä ja seurasta. Monilla suomenpystykorva on myös kokonaan sisäkoirana. Se viihtyy sisällä aivan yhtä hyvin kuin muutkin koirat, jos se on siihen pennusta asti tottunut. Monet pitävät suomenpystykorvaa osittain häkissä esimerkiksi työpäivän ajan tai kokonaan häkissä muiden koirakavereiden kanssa.

Suomenpystykorvia näkee nykyään paljon myös kaupungeissa, missä ne voivat asua menestyksekkäästi kerros- tai rivitalossa. Kerrostalossa asuminen vaatii omistajalta aina vähän enemmän viitseliäisyyttä mm lenkityksen suhteen, kun metsämaat ole välttämättä lähellä. Kaupungin meteliin koira kannattaa kuitenkin totuttaa jo aivan pennusta alkaen, aivan kuten muutkin rodut.

Kasvattajaan ja tulevaan emään olisi hyvä käydä tutustumassa jo ennen pennun valintaa ja hakemista. Hyvä emän huolenpito, turvalliset olosuhteet ja ensimmäiset elinviikot kasvattajan luona ovat ensiarvoisen tärkeitä matkalla tasapainoiseksi aikuiseksi koiraksi. Jo alle 7 viikon ikäisenä hyvä kasvattaja aloittaa pentujen totuttamisen ihmisiin, ääniin, autoon ja erilaisiin ympäristöihin. Katso aina myös emän luonnetta: avoin, ystävällinen ja luottavainen emä periyttää omaa luonnettaan ja todennäköisesti myös huolehtii pennuistaan paremmin.

 

Kannattaa selvittää myös pennun taustoja. Minkälaisista suvuista olet pentuasi hankkimassa? Ovatko suvun koirat enemmän suuntautuneet lintuihin tai suurriistaan? Mitä itse toivot tulevalta koiraltasi? Kuinka riistaverisiä vanhemmat ovat? Riittääkö sinulle vähemmänkin riistaverinen koira? Haluatko harrastaa käyttökokeita tai näyttelyitä? Onko suvuissa meriittejä näistä? Minkälainen on suvun terveys?

 

Selvitä myös, onko kasvattaja tietoinen käyttämiensä koirien sukujen terveydestä ja Suomenpystykorvajärjestön suosituksista jalostuksen suhteen? Onko kasvattaja miettinyt, että minkälainen tuleva yhdistelmä on terveysasioiden suhteen? Onko kasvattaja huomioinut rodun pevisa-määräykset yhdistelmässään? Pevisa-tutkimuksessa (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmassa) tarkastetaan silmät ja polvet.

Tällä hetkellä suomenpystykorva on rotuna hyvin terve. Epilepsia on saatu järjestelmällisellä jalostustyöllä vähenemään ja sen suhteen tilanne on hyvä.  Tilanne on hyvä myös polvi- ja silmäsairauksien suhteen.

Tietoa rodun terveydestä ja jalostuksesta löydät SPJ:n sivulta. Täällä on selitetty mm. PEVISA-tutkimukset, epilepsiaindeksin muodostuminen sekä käyttö. Sivuilta löytyy myös voimassa oleva jalostuksen tavoiteohjelma.

Jalostus – Suomen Pystykorvajärjestö (spj.fi)

 

Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä löytyy paljon tietoa rodusta sekä yksittäisen koiran sukutaulut, terveystietoja ja tietoja käyttökoe- ja näyttelytuloksista sekä nartun aiemmat pentueet. Tietojärjestelmässä voit tehdä myös virtuaaliparituksen.

KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (kennelliitto.fi)

 

Tarkemman erittelyn käyttökoetuloksista ja näyttelytuloksista löydät koiratietokannasta.

Rotujärjestöt (koiratietokanta.fi)

 

Epilepsiaindeksit löytyvät SPJ:n omasta tietokannasta. Siellä voit tehdä myös virtuaaliparituksen.

SPJ koiratietokanta (metsastyspystykorvat.com)

 

SPJ:n sivulta löytyy tietoa astutuksista ja pentueista

Pentuvälitys – Suomen Pystykorvajärjestö (spj.fi)

 

Suurin osa pennuista ei tule koskaan SPJ:n sivulle. Myös pentuvälitykseen tulee tieto vain osasta astutuksia ja pentueita. Varmin tapa löytää pentu on olla yhteydessä suoraan kasvattajiin. Kasvattajia voit hakea kartalta (kasvattajat löytyvät tassusymbolin alta).

Pentuneuvojilta löytyy tietoa suunnitelluista yhdistelmistä ja kasvattajista. Lista kasvattajista löytyy myös Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä. Pentuneuvojat opastavat myös eri tietokantojen käytössä ja auttavat löytämään mm. terveystietoja tietokannoista. Tieto on valitettavasti hajallaan hyvin monessa paikassa, joten uuden harrastajan on niitä ehkä vaikea hahmottaa ja löytää. Ole rohkeasti yhteydessä pentuneuvojiin saadaksesi apua!

tvporn.cc