Rodut

Aktiivitoiminta

Hienoa, että olet valinnut, tai olet valitsemassa parhaaksi eräkaveriksesi ainutlaatuisen Suomalaisen kulttuuriperinnön, suomenpystykorvan. Silmää hivelevän kauniin ulkomuodon lisäksi suomenpystykorva on erittäin hyvä metsästyskoira. Metsästyksen lisäksi suomenpystykorvan kanssa kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan koiraharrastukseen sekä paikallistasolla, että osallistumalla rotujärjestön toimintaan.


Oli kiinnostuksesi kohde sitten linnunhaukkukokeet (LINT), hirvenhaukkukokeet (HIRV), näyttelyt, vesilintujen metsästys tai jokin muu harrastusta laajentava toiminta, me SPJ:n suomenpystykorva harrastajat olemme aina valmiita antamaan neuvoja sekä vastaamaan kaikkiin rodusta esittämiisi kysymyksiin.

Suomenpystykorva on nykyisin koko perheen koira ja siitä saa oivan lemmikin taajassakin asuinympäristössä.

Metsästys

Suomenpystykorva on jalostettu metsästyskäyttöön ja sillä on metsästetty kaikenlaista riistaa oravista aina hirviin ja jopa karhuihin, mutta erityisesti metsäkanalintujen metsästykseen. Metsäkanalintujen metsästyksen lisäksi suomenpystykorva on opetettavissa mm. pienpetojen haukkujaksi ja sitä käytetäänkin yleisesti esim. näädän ja supikoiran pyynnissä. Pystykorva haukkuu yleensä myös vesilintuja ja on opetettavissa noutajaksi, jos siihen pennusta lähtien paneudutaan. Siitä on myös korvaamatonta hyötyä metsähanhia metsästettäessä. Rodussa esiintyy yleisesti myös hirvenhaukkujia.

Linnunhaukku- ja hirvenhaukkukokeet

Käyttökokeet ovat mielenkiintoista koiraurheilua. Syksy on paitsi metsästyksen, myös käyttökokeiden aikaa. Linnunhaukkukoetoiminta ei huononakaan lintuvuonna rasita riistakantoja. Ennen muuta koe opettaa katselemaan koiransa työskentelyä aivan uudella tavalla ja samalla näkemään koko metsästys-ja koiraharrastuksen uudesta, mielenkiintoisesta näkökulmasta. Suomenpystykorva saa osallistua linnunhaukku (LINT)- tai hirvenhaukkukokeeseen (HIRV) yhdeksän kuukautta täytettyään.

Näyttelytoiminta

Koiranäyttelyssä koirayksilöä verrataan rotunsa rotumääritelmään ja tämän perusteella tuomari arvioi koiran rotunsa tyydyttäväksi, hyväksi, erittäin hyväksi tai erinomaiseksi edustajaksi. Vaikka koirastaan ei ole kaavaillut mitään kehäkettua, kannattaa se käyttää koiranäyttelyssä edes kerran. Mitä useampi suomenpystykorva vuosittain arvostellaan, sitä selkeämpi kuva jalostusneuvonnalle syntyy siitä, mikä on rodun yleinen taso ja onko ulkonäkö mahdollisesti muuttumassa johonkin suuntaan. Koiranäyttelyyn saa osallistua rekisteröity koira, joka on rokotettu ja tunnistusmerkitty asianmukaisti sekä on terve.

Järjestettävistä koiranäyttelyistä löytyy tietoa Koiramme-lehdestä, jossa julkaistaan kaikkien näyttelyiden tiedot n. 2-3 kk ennen näyttelyä. Tulevat näyttelyt löytyvät Kennelliiton sivuilta. Monilla näyttelyillä on omat www-sivunsa. Karjalankarhukoira, pohjanpystykorva ja suomenpystykorva kuuluvat FCI:n roturyhmään 5.