Rodut

Kokeet

KÄYTTÖKOKEET

LINT- ja HIRV- KOKEET, MITÄ NE OVAT?

 • Linnunhaukkukokeissa on kaksi luokkaa; AVOIN- ja VOITTAJA- luokka.
 • Hirvenhaukkukokeissa ei erillisiä luokkia ole mutta koira, joka on saavuttanut Suomen käyttövalionarvoon oikeuttavat koetulokset tai on saavuttanut 2 kertaa HIRV1 tuloksen koekauden kestävästä hirvenhaukkukokeesta, ei enää saa osallistua Koekauden kestävään hirvenhaukkukokeeseen.
 • Kokeisiin osallistuvan koiran tulee olla tunnistusmerkitty mikrosirulla tai tatuoinnilla ja rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti.
 • LINT- tai HIRV- kokeisiin mentäessä koiran pitää olla täyttänyt 9 kk
 • AVO-luokkaan koira saa osallistua ilman näyttelytulosta.
 • LINT VOI-luokkaan pääsyyn vaaditaan LINT-AVO1 (70 p) tulos ja näyttelystä yli 9 kk:n iässä on koiran oltava palkittu laatuarvostelussa vähintään tyydyttävällä (T) arvosanalla.
 • LINT arvo-otteluihin päästäkseen koiran on usein pitänyt saada näyttelystä vähintään hyvä (H) sen täytettyä 15 kk.Rohkeasti vaan mukaan koetoimintaan, neuvoa ja ohjeita voi kysellä oman koiran kasvattajalta, SPJ:n väeltä ja tutuilta koiraharrastajilta. Myös kokeen järjestäjät auttavat ja neuvovat miten kokeisiin ilmoittaudutaan ja miten menetellään. Haukkukokeet ovat mukavia ja rentoja yhdessäolon hetkiä harrastajien kesken. Siellä vaihdellaan kuulumisia ja kerrotaan omista mukavista jahtireissuista koiran kanssa.

  Liian tosissaan kokeisiin ei kannata lähteä, tulokseen vaikuttavat niin monet muuttuvat tekijät, kuten arpaonni maaston suhteen, sää ja koiran vireystaso kyseisenä päivänä. Tärkeintä on mukava päivä maastossa, hyvä tunnelma, iloinen kennelhenki ja yhdessä koetut ilot ja onnistumiset. Pohjanpystykorvilla keskimäärin puolet koekäynneistä tuottaa jonkin tuloksen, ja ykkösen ”haukkumis-prosentti” on noin 17%.

  Helpoin tapa aloittaa käyttökoeharrastus on ilmoittaa koira koko kauden kestävään LINT-avoimenluokan kokeeseen tai HIRV-koekauden kestävään kokeeseen. Ko. kokeessa päivän ja koemaaston saa itse valita esim. omilta metsästysmailta. Maaston osalta ainoa vaatimus on se, että joko koiranohjaajalla tai tuomarilla on alueelle metsästysoikeus tai lupa pitää koiraa siellä irti.

  Maaston on sijaittava sen kennelpiirin alueella, jossa koe järjestetään tai sen naapurikunnassa. Nuoren-, ensikertalaisen ja AVO-luokan koiran kanssa tällainen koe on yleensä koiralle mukavampi ja helpompi tapa aloittaa koeura kun voidaan olla tutussa maastossa. Koiran ohjaajallakin on riistakannasta ja haukuttavien olinpaikasta jonkinlainen ennakkokäsitys. Pitkään avo-kokeeseen ilmoittaudutaan samoin periaattein kun yhdenpäivän kokeeseen.

  LINT-koekalenteri sekä HIRV-koekalenteri löytyy heinä-elokuun koiramme-lehdestä ja usein myös Kennelpiirien ja rotujärjestöjen nettisivuilta. Koeilmoituksessa on mainittu, onko koirien määrää kokeeseen rajoitettu. Rajoituksia kokeissa voi aiheuttaa mm. maastojen rajallinen määrä. Rajoitettu osanottomäärä on myös, jos koirat valitaan kisaan karsintakisojen tai erillisen valintasäännön kautta.

  Ilmoita koirasi ajoissa kokeeseen ja mieluusti kirjallisesti. Huolehdi myös osallistumismaksun suorittamisesta järjestäjien ohjeiden mukaan hyvissä ajoin. Kokeiden ilmoituksissa on aina puhelinnumero / sähköposti, josta saa tarkempia tietoja ja neuvoja kuinka toimitaan.

  Mistä tuomari?

  LINT- kokeeseen osallistuva koiran omistaja tuo yleensä tullessaan yhden palkintotuomarin. Ja HIRV-kokeeseen vaaditaan kaksi tuomarikortin omaavaa tuomaria, mutta HIRV koekauden kestävässä kokeessa hirvipuolella voi tuomarina olla myös HIRV- ylituomaripätevyyden omaava henkilö yksin.
  Jossain kokeissa kokeen järjestäjä on huolehtinut tuomarit ja maastot kokeeseen valmiiksi. Jos itse ei tunne ketään tuomaria, kannattaa kysellä oman koiran kasvattajalta tai tutuilta harrastajilta jotka käyvät käyttökokeissa. Kokeen järjestäjältä voi myös saada apua.

  Pohjanpystykorvajaoston jäsenet pyrkivät auttamaan harrastajia kaikissa mahdollisissa kokeisiin liittyvissä ja askarruttavissa asioissa. Etenkin jos omistat koiran, joka ei ole osallistunut vielä käyttökokeeseen ja mietit ohjaajana osallistumista, ole rohkeasti yhteydessä.

  Koiranomistajan kannattaa myös itse osallistua palkintotuomarikurssille, jossa saa tietoa kokeen yleisistä käytännöistä ja sen kulusta. Samalla siellä tutustu uusiin tuomari kokelaisiin. Näin voit itse lähteä ”vastapalvelukseksi” tuomariksi, sinulle olleelle tuomarille.

  SM-Haukut

  Mestaruushaukut järjestetään loka – joulukuussa, kuitenkin viimeistään joulukuun toisen viikonvaihteen aikana, välttäen päällekkäisyyttä suomenpystykorvien Haukkuottelun kanssa. Aluekohtainen lumitilanne tulee kuitenkin huomioida ennakoivasti (maastossa oleva lumi ei saa estää jalan tapahtuvaa maastossa liikkumista), eli Etelä-Suomessa ajankohta voi olla joulukuussa, mutta Pohjois-Suomessa aiemmin. Mestaruushaukut järjestää kennelpiiri tai sen jäsenyhdistys. Mestaruushaukut pyritään järjestämään vuorotteluperiaatteella maan eri kennelpiirien kesken.

  Mestaruushaukkujen järjestäjän hyväksyy Suomen Pystykorvajärjestön hallitus.

  Ensimmäiset Pohjanpystykorvien SM-kilpailut järjestettiin vuonna 1989 Torniossa. Koirat kilpailuun valitaan erillisen valintaohjeen mukaan.

  Voittajakoira on kyseisen vuoden Suomen Mestari ja se saa oikeuden nimen eteen liitettävään titteliin M-10.

  SM-haukut mestareineen kautta aikojen:

  Vuosi Paikkakunta Mestari Omistaja
  2015 Kiiminki Pohjanukon Aapo Jari ja Heli Mäkelä, Kouvola
  2014 Mäntyharju Pohjanukon Aapo Jari ja Heli Mäkelä, Kouvola
  2013 Luumäki Naavan Valo Soile ja Kimmo Kattainen, Ruokolahti
  2012 Juupajoki Karsikon Unna Kari Lehtinen, Tampere
  2011 Veteli Hupi Henri Pellonpää, Rovaniemi
  2010 Joensuu Piilokorven Viti Jukka-Pekka Kolehmainen, Haukipudas
  2009 Mäntsälä Jekku Raimo Mattila, Sodankylä
  2008 Uusikaarlepyy Viljakoiran Vaula Katariina ja Jarno Nummela, Hollola
  2007 Pello Riekkorannan Ani Raila ja Sulo Sarre, Inari
  2006 Kaavi Pohjanukon Taru Risto Järvinen, Jämsä
  2005 Kihniö Kelokallen Vilja Tapio Kokko, Taivalkoski
  2004 Luumäki Janne Ari Kullaa, Kemi
  2003 Suomussalmi Pakkasrustan Sindi Seppo ja Henna Pohjanoksa, Lapua
  2002 Uurainen Aku Jari Lehtonen, Ii
  2001 Yli-Kiiminki Homenokan Riesa Raimo Karvonen, Tornio
  2000 Jalasjärvi Homenokan Riesa Raimo Karvonen, Tornio
  1999 Nurmes Bjarmian Vili Jarmo Tolonen, Suomussalmi
  1998 Simo Myllykosken Hilla Anne Rantala, Jalasjärvi
  1997 Mikkeli Homenokan Riesa Raimo Karvonen, Tornio
  1996 Oulainen Homenokan Riesa Raimo Karvonen, Tornio
  1995 Iisalmi Vinkka Ari Juntunen, Oulunsalo
  1994 Valkeala Sipi Tarmo Heinimäki, Hämeenkyrö
  1993 Ylivieska Vinkka Ari Juntunen, Oulunsalo
  1992 Alavus Homenokan Riesa Raimo Karvonen, Tornio
  1991 Taivalkoski Vinkka Ari Juntunen, Oulunsalo
  1990 Kuusamo Homenokan Hetta Jaakko Hautala, Tornio
  1989 Tornio Homenokan Pörri Risto Rajala, Oulu