Rodut

Kesäpäivät

Pohjanpystykorvien kesäpäivät ovat pohjanpystykorvien vuotuinen tapahtuma, joka järjestetään joka vuosi viikko juhannuksen jälkeen.

Tapahtumapaikka vaihtelee ympäri Suomen. Tämän vuoden kesäpäivät pidetään Posiolla, Lomakeskus Himmerkissä 29.6.-1.7.2018.

Lue lisää tulevista kesäpäivistä tästä linkistä.

Pohjanpystykorvien kesäpäivät on perinteisesti olleet rento, tapahtuman täyteinen viikonloppu, jossa harrastajat pääsevät tapaamaan toisiaan ja tutustumaan uusiin harrastajiin.

Alla voit tutustua viime vuoden pohjanpystykorvien kesäpäiviin, kuvien kera.

Pohjisväki kokoontui Nurmeksen Hyvärilään

Pohjanpystykorvien kesäpäivät kokosi yhteen vajaa pari sataa harrastajaa koirineen Nurmekseen, Hyvärilän luonnonkauniisiin maisemiin heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Perjantai-illan nuotiolle kerääntyi mukava määrä harrastajia koirineen. Kuulumisia vaihdettiin puolin ja toisin ja uusia/ensikertalaisiakin oli mukana jälleen mukava määrä.

Lauantaiaamu valkeni aurinkoisena ja lämpimänä. Avajaisten ja viirin noston yhteydessä Nurmeksen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anni Savolainen toivotti vieraat tervetulleeksi ja kertoi Nurmeksen olevan hyvin aktiivinen metsästyskoiraharrastajien kaupunki. Harrastajia oli tullut ympäri Suomen, mutta ensimmäistä kertaa kesäpäivillä vieraili pohjanpystykorvaharrastajia Norjasta ja peräti Venäjältä Udmurtialta asti. Jaosto halusi muistaa kaukaa tulleita vieraita ja niinpä norjalaisvieraat saivat kotiin viemisiksi metsästysaiheisen DVD:n ja venäläisvieraat pohjanpystykorvataulun. Norjasta matkaa kesäpäiville kertyi noin 1000 km ja Udmurtiasta huikeat 3000 kilometriä.

Lauantain LINT-palkintotuomarikurssilla oli 13 osallistujaa. Kurssin veti ylituomari Jarmo Pyykönen. Suosituin ohjelmanumero oli tietystikin riistarastit, joita kävi kokeilemassa kuutisenkymmentä koirakkoa. Lapsi- ja koirakisassa oli kahdeksan osallistujaa sekä lapsi- ja lelukoirakisassa viisi innokasta lelukoiran esittelijää.  Lapsi- ja koirakisassa voiton vei Emmi (6v) koiransa Ekkon kanssa. Toiseksi sijoittui Lotta (8v) koiransa Jekun kanssa ja kolmanneksi Nitta (8v) niin ikään koiransa Jekun kanssa. Lapsi- ja lelukoirakisan voitti Nitta (8 v) lelukoira Roosan kanssa. Kummankin kisan osallistujat palkittiin pienillä tavarapalkinnoilla.

Myös aikuisväki pääsi esittelemään koiriaan Paras pää-, paras häntä- ja parhaat liikkeet-kisoissa. Kaikkiin osa-alueisiin osallistui mukavasti väkeä ja menoa oli hauska seurata kehän laidalta. Paras pää-tittelin itselleen voitti Esa Romppaisen Bige, joka sijoittui toiseksi myös Paras häntä-kisassa. Paras häntä oli tänä vuonna Heli Rintamäen omistamalla Avalla ja parhaat liikkeet kisan voitti Tiina Pursiaisen Milo, joka sijoittui myös paras pää-kisassa kolmanneksi. Tämän leikkimielisen kisailun tuomaroi pohjanpystykorvaharrastaja Heini Lehisto.

Kesäpäivillä pidettiin myös lyhyt LINT-sääntömuutostilaisuus, jossa Pekka Tiainen kertoi sääntömuutoksesta ja harrastajilla oli sitä mahdollisuus kommentoida. Tunnelma oli hyvä, paikalla oli noin 30-40 ihmistä. Keskustelun tiimoilta kolme toivomusta muutoksista kirjattiin ja uskon tulevan huomioiduksi, koska olivat enemmän teknisluontoisia. Jaoston puheenjohtaja kiitti sääntötoimikuntaa hyvästä työstä, koska edellisiin sääntöihin oli tehty monia parannuksia ja täsmennyksiä. Pevisassa kävi nelisenkymmentä koiraa, joista suurin osa pohjanpystykorvia. Silmät olivat kaikilla kunnossa, mutta muutama joutui valitettavasti jalostuskieltoon polvien takia.

Rallia pystykorvalla?

Kesäpäivillä nähtiin myös Helen Hassisen ja pohjanpystykorva Nalan, tuttavallisemmin Big Bugbear’s Gildan rallytoko-näytös. Helen esitteli yleisimpiä rallytoko-liikkeitä. Helen kertoi, että rally-toko sopii helppoutensa vuoksi hyvin metsästyskoirille. Rally-toko on suhteellisen uusi ja metsästyskoirapiireissä tuntematon laji. Alunperin Helen ja Nala löysivät lajin sattumien kautta. Omalla kylällä toimii aktiivinen koiraharrastajaporukka, mikä tarjosi matalan kynnyksen lähteä kokeilemaan lajia. Nalalle on pennusta asti opetettu peruskäskyt ja liuta temppuja. Nala on ollut aina nopea oppimaan ja se tekee asioita hyvin mielellään sekä erittäin täsmällisesti. Näinpä rally-tokokin lähti luistamaan sujuvasti ja tällä hetkellä koirakko kilpailee kyseisessä lajissa.

Viime vuonna hyvin suosituksi ohjelmanumeroksi osoittautunut konekarhu keräsi yhteensä 28 koiraa. Parhaiten konekarhu Penaa haukkui Ari Romppasen omistama ppu Kaarnikan Tuiskutuuli (87 p.). Toiseksi Juhani Enroosin omistama ppu Taro pistein 84 ja kolmanneksi Matti Räsäsen omistama ppu Ukonvuoren Gobra pistein 79. Kolmanneksi sijoittuneen, eli Gobran palkinto odottaa kesäpäivävastaavalla, eli Matti Kaarrolla.

Lauantaipäivä päätettiin arvontaan. Väkeä kerääntyi paikalle hyvissä ajoin ja kaikki arvat saatiin kaupaksi. Pääpalkinnon, eli Ultracomin tutkapannan itselleen voitti Ensio Lehisto. Menipäs yhtenä arpajaispalkintona jopa riistarastien linturastilla käytetty teeri.

Pohjispäivät huipentuivat sunnuntai-aamupäivällä Nopein Pohjis-kisaan. Nopein pohjis -tittelistä kisasi 19 koiraa, joista voittoon pinkoi Juha Varjolan omistama Nuuskulammen Niki ajalla 9.12. Edellisten vuosien kolmoisvoittaja Esa Niskasen omistama Neppi taipui toiseksi ajalla 9.38 ja kolmanneksi juoksi Heikki Pyhäluodon Hillakairan Bull ajalla 9.53. Voittaja sai itselleen vuodeksi komean kiertopalkinnon, jonka lisäksi viisi parasta palkittiin isoilla säkeillä Valion koiranruokaa.